Leporella

Çevirmen:
Defne Demir

2021 9. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 00:39
Bir süre kitabın etkisinde kalacağım belliki. Bu hikaye beni çok ürküttü. Aklımda kalan en büyük soru ise; 'intihar mıydı yoksa cinayet miydi?' Stefan Zweig bu sorunun cevabını kitapta hem vermiş hem de vermemiş gibiydi. Olay örgüsü ve kurgusu yine çok güzeldi. Fakat kafamdaki bazı sorulara cevap veremeyen kitaplarda hep bazı şeyler içimde ukde kalıyor. Hizmetkârına hizmet aşkıyla yanıp tutuşan bu yaşlı hizmetçi kadını başlarda aşık olarak tanımlamıştım kafamda. Fakat sonrasında efendisine bağlılığı ve meslek aşkını okudum. Garipsedim ve ürktüm. Okumanızı tavsiye ederim. Kitapla Kalın.
2020 28. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 16:49
Zweig severim, seversin, severler... Dostoyevski ve tolstoy sonrası betimlemelerdeki düşüşe rağmen güçlü karakterleriyle zweig etkisi zeigarnik etkisi gibiydi... her romanda aynı tadı arama arzusu tehlikeli bazende hayal kırıklığına sebep oluyor zweig okuyanlarda. Ya zweig gibi yazmamışsa ya onun gibi hayal dünyama etki etmezse se salar içeren korkular fakat güzel korkulardır, ben kitaptan ziyade zweig ağırlıklı konuşuyorum, yanlış bir şey ağzımdan çıkar da kitabın güzelliğine gölge düşürürüm diye... okuyun efendim okuyun... kötü çıkarsa vebali boynuma.
Leporella
Puan vermedi
gemideki yolcu kabininde durmaktan sıkılıp geminin gizli ve insanların göz önünde bulunmayan bir kısmını keşfeder bu yolvu.yildizlari ı izlemeye başlar ve tam gecenin büyüleyici güzelliğine kapildigi esnada orada tek olmadığını fark eder. Başka bir adam daha önceden keşfetmiştir orayı. İkisinin arasında o gece koyu bir sohbet ve arkadaşlık başlar. Güvertedeki adam korkunç bir yüze sahiptir ve kekeleyerek konuşur. Buna rağmen bu adam yaşadıklarını ve içinde kalan sırları bu gemide tanıdığı yabancıya anlatmak ister. Bu korkunç yüzlü adam aslında doktordur. Avrupalılara insanlık ve uygarlık misyoneri olma hayali varken hayat onu bu fikirlerinden uzaklaştırır. Küçük bir kasabada doktorluk yaptığı esnada bir kadın onunla konuşmaya gelir. zengşn ve asil bir kadındır ve tüm cevresi tarafindan tanınır. kadin doktora, kocasından olmayan bir bebeği karnında taşıdığını ve bu bebeği kimse duymadan almasını ister. Doktor yasal olmadığını söyleyerek kabul etmez. Kadın çok dil döker ama nafile. Bunun üzerine odadan çıkarak doktora sert bir şekilde bağırır ve ona ihtiyacı olmadığını gururlu ve kendinden emin bir biçimde söyler. Doktor onun bu tavrına çok kızsa da bir kadının boyun eğmeyişliğini görür ve içinde ilk defa bir kadına karşı böyle belirsiz duygular hisseder. O diğer kadınlardan gerçekten çok farklıdır. Kadın kapıyı çarpıp çıktıktan sonra peşinden koşup onu yakalamaya çalışır. Ancak onu elinden kaçırır. Ona yardım etmediği için kendini çok suçlu hisseder. Günlerce her yerde arar ve inanılmaz derecede kimseye benzemeyen ve tüm kadınlardan farklı olan bu asil bayana gitgide aşık olur. En sonunda şehir dışında olduğunu öğrenir ve yanına gider. Doktor ona yardım etmek istediğini ve o bebekten kurtulması için elinden geleni yapacağını söylese de kadın kabul etmez. Doktora
2024 4. kitabı
Okunma: 14 Mart 2024 23:31
Stefan Zweig 'in kısa ama çarpıcı 3 öyküsü kitapta yer almış. Kitap 3 öyküden oluşuyor. Öykü sevenler için güzel bir öneri olabilir. Kesinlikle bir çırpıda okuyabilirsiniz.
2022 23. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2022 09:56
Zweig'den yine muhteşem kısa romanlar. Güzel ve yerinde değinilmiş enteresan hayatlar. Aslında cımbızladığım bu iki alıntı romanı gözümde özetliyor: Ancak rastlantının elmas matkapları vardır ve kaderin kurnazlığı tehlikelidir, en umulmadık yerden kendine yol açmayı bilir, kaya gibi sert yaradılıştaki insanların bile yüreğine işleyebilir, bunun örnekleri az değildir. (10) ... Ama kadın sırtını dönünce, Crescenz bir tek bakışla içinde biriktirdiği bütün kini kustu. (21)
2023 40. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2023 23:18
Stefan Zweig Leporella adlı eserinde 2 tane hikaye barındırır: Leporella ve Zıt İkizler. Gayrimeşru bir çocuk olarak dağ köyünde doğan Crescantia yani Leporella kendi halinde, biraz bakımsız, anlamakta zorluk çeken, duygudan yoksun çok çalışkan fakat bir gün ev sahibi Baron'un onun yemeğine olan beğenisi ile tüm duygu dünyası değişen bir kadın. Zıt ikizler hikayesinde iki kardeş birbirinden farklı ama birbirinin aynası. İyilikle-kötülük, dindar-günahkar, yalan-dürüstlük, geçmiş-gelecek gibi durumların çatışması ve zıt ikizlerin ruhsal çözümlemesi. Stefan Zweig yine farkındalık yaratmış; kısa hikayelerinde derin anlamlı çok şey anlatan topluma mesaj veren harika yazarın pek çok eseri okunmaya değer.
Edebiyat Öykü
2024 56. kitabı
Güzelliği, çirkinliği, iyiliği ve kötülüğü kadının varlığında somutlaştırıyor Zweig. Hayatının çoğunu kırsalda geçirmiş, herhangi bir duyguyu gerçek anlamda tanımayan içe dönük bir kadın, Viyana’da bir baronun evinde çalışmaya başladıktan sonra gerçek anlamda da yaşamaya başlıyor; bir duygu kıvılcımı ya da anlık bir farkına varış bir kadının hayatını iyi ve kötü anlamda değiştirebiliyor. Birbirine ayna olacak kadar benzeyen iki kadının, hayatı birbirinden oldukça farklı yaşayışları; iyiyle kötünün amansız savaşı; kötünün galibiyeti; ancak, zamanın iyiden yana olan akışı, zıt ikizlerin ruhsal çözümlemeleriyle okuru masalsı bir dünyaya çağırıyor
2024 Okuma Raporları
2018 82. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2018 15:04
Kitap iki öyküden oluşmakta. İlki kitaba ismini veren ''Gizli Bir Aşk'' öyküsü, aslında Zweig'in kitaplarının değişik baskılarında da yer alan ''Leporella'' isimli öyküdür. Bu öyküde yazar, patronuna karşı içinde gizli ve garip bir aşk taşıyan kimsesiz bir hizmetçi kadının dramatik hikayesini anlatmaktadır. Kitaptaki ikinci öykü ise ''Wondrak'' isimli yarım kalmış bir öyküdür. Bu öyküde yazar ormanlık bir arazide tek başına yaşayan bir kadının , savaş için silah altına alınma çağrısı alan oğlunu askere göndermemek için verdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Ama maalesef yazarın intiharıyla yarım kalmış olan öykünün finali yoktur yani gerçekten yarım bir öykü olarak okunmaktadır. Ne olursa olsun, yani ister tamamlanmış, ister yarım bir öyküden oluşmuş olsun, tüm Zweig kitapları gibi bu kısa kitabı da ben beğenerek okudum ve okunmasını da tavsiye ederim.
Gizli Bir AşkStefan Zweig · Tutku Yayınevi · 20181,503 okunma
2019 9. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2019 12:20
Dikkat spoiler içerebilir.... Stefan Zweig....Harika bir yazar,insan ruhunu bu kadar mükemmel analiz etmiş,muhteşem bir insan.... Kitap iki öyküden oluşuyor...Hatta bir tam öykü Gizli Bir Aşk,ve yarım kalmış bir öykü Wondrak. Sonu kötü bitse çok üzülürdüm.Çünkü okurken çok hüzünlendim. Sonuçta bir anne ve oğlunun hikayesi. İlk öyküyü okuduğumda mükemmel diye düşündüm.Ama ikincisi beni daha da sarstı. Tavsiye edeceğim bir kitap... Harikaydı.
Gizli Bir AşkStefan Zweig · Tutku Yayınevi · 20181,503 okunma
2021 119. kitabı
Başlangıçtan itibaren kitabı okurken Leporella'yı anlamaya çalıştım. Hemen anlayamadım. Bu kadar duygusuzlaştırılan bir insan olabileceğine inanmak zor geldi. Adeta bir hayvanmış gibi davranılan bir kızın birinden en ufak bir ilgiyi kendi yörüngesi yapması ve sırf o insan için çok kötü şeyleri göze alması düşündürttü. Yetişkinlerin önemsiz gördüğü bu duygusuzlukla büyüyen bir çocuğun, psikolojisindeki bozuklara ışık tutan bir kitap olabileceğini düşünüyorum. İyi okumalar.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.