·240 syf.····Okunma: 18 Haziran 2021 15:38 Merhaba sevgili okurlar ; Platonun Devleti adlı kitabına naçizane birkaç yorumda ben yapmak isterim .
Her devlet görevlisinin , siyaset politika ve felsefeye ilgisi olan bireyin okumasını tavsiye ederim . Kitabı 10 üzerinden 10 puanladım .
Dikkatimi çeken hususlar ;
1- Sokratesin ruhun ölümsüz olduğuna , ölümden sonra ruhun yok olmadığına inanması , bir tanrının olduğuna ve hesap gününün olduğuna inanması ve bunlarada yaklaşık 2400 yıl önce hiçbir teknoloji olmadan bilimin sınırlı olduğu bir çağda düşüne düşüne bulması gerçekten enteresan .
2- Doğruluk ve eğrilik arasındaki tüm farkları detaylarına kadar sunması , doğruluğun eğrilik karşısında üstün olduğunu kanıtlaması harikaydı .
3- Bir devlet biçimi benimsiyor ve başında anladığım kadarıyla en iyi idarecilerin yaşça büyük filozofların olacağını düşünüyor . Burda anlatmak istediği sanırım akılcılıktan yana düşünen insanların idare etmesini istiyor . İlginç bir bakış açısı .
4- Yönetim biçimlerini irdeliyor , oligarşi , aristokrasi , demokrasi ve zorbalık .
Buradaki en önemli husus ve beni şaşırtan demokrasinin özgürlüğün sınırsızlaşmasına yol açacağı ve bunun da zorbalık yönetim anlayışına dönüşeceğini iddia ediyor . Enteresan bir bakış açısı .
5- İnsanlar üzerindede taktire şayan felsefelere rastgeldim , iyilik ve kötülük , fakirlik ve zenginlik , büyüklük ve küçüklük ve bunların getirdikleri ve götürdükleri .
6- Son olarak şunu tavsiye ederim . Kitap muhteşem bir felsefi eser . Kütüphanede yerini almalı . Okurken en fazla 5 er 10 ar sayfa özümseyerek okunmalı . Roman gibi bir çırpıda okuyum moduna girmeyin , Fazlası kafa açabilir.
Sakin kafayla ufak ufak okunduğunda çok şey katmış olacaktır size .
Saygılarımla .