2021 27. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2021 09:59
Bu hafta Platon'a ait olan okumadığım kısa diyalogları okumaya karar verdim. Bu kitaptan Hipparkhos ve Kleitophon diyaloglarını okudum ve böylece koca kitabı bitirmiş oldum. Hipparkhos diyaloğunun ana konusu Kazanç Üstüne. Diyalog Sokrates'la bir "Dost" arasında geçiyor. Dost, kazanç düşkünlüğünün kötü bir şey olduğunu savunur. Bunun karşılığında Sokrates herkesin kazanç düşkünü olduğunu çünkü kaybetmeyi kimsenin istemeyeceğini söyler. Tartışma sonunda kazanan Sokrates olur. Herkes aslında kazanç düşkünüdür. Kleitophon diyaloğu ise Sokrates'ın eleştirilmesidir. Kleitophon, doğruluk konusunda Sokrates'ı eleştirir. Doğruluk nasıl öğrenilir? Doğruluk bir sanat mıdır? Doğru insan kimseye kötülük yapmaz mı? vb. sorulardan hareket eder ve Sokrates'a hayran olmakla birlikte bu sorulara tam bir cevap alamadığını söyler. Doğruluğu övdüğünü ama doğruluğun ne olduğunu kendisinin de bilmediğini düşünür. Kleitophon'un bu diyalogda ki son sözü ise ( bence baya ağır bir söz) şu olur: " Sokrates sen erdemi sonuna kadar götürüp mutluluğa erişmek isteyenlerin çabalarına bir engelsin."
Diyaloglar 1Platon (Eflatun) · Remzi Kitabevi · 19981,044 okunma