2021 12. kitabı
Ağlamıyorum, gözüme toz kaçtı. Şunu belirteyim ki hayvanseverliğimin yanında köpeklere müthiş düşkün bir insan olarak ruhumun sıkıştığını anlar oldu. Bazı yerleri atlamayı bile düşündüm. Ama kitabın sonunu büyük bir şok dalgasıyla öğrendim. Önce kardeşim yanlış bir son söyledi, yanlış olduğunu bilmeden kahroldum. Sonra arkadaşıma üzüntümü anlatırken onun hatayı düzeltmesiyle gerçek sonu öğrendim. ( Ali 'nin adını vermek istemiyorum.) Sözün kısası sonunu bile bile okudum. Ama hep diyorum: Nasıl bittiği değil, nasıl yaşandığı önemli. Kitap içeriği ile ilgili ne söylesem "spoiler" olur. (Şu kelime yerine Türkçe bir öneriye açığım. "Kopya" diyorum ama tam karşılamıyor bu kelime.) Bu sebeple çevirisi ve üslubu ile ilgili birkaç söz söyleyip incelemeyi kapatacağım. Üslubu düz, sade. Çocuklara ısrarla okutulabilecek bir kitap çünkü insan doğasını öyle güzel vermiş ki kitap bittiğinde insanlarla ilgili birçok kanıya varılabilir. İnsanlar ve onların yaklaşımının doğaya nasıl yön verebileceği kavratılabilir. Çeviri gayet güzeldi, hikayeyi aksatmamış, yalın bir okuma sağlıyor. Basımında ufak tefek imla hataları gözüme çarptı ama mesleki yıpranmışlıktan kaynaklı gözüme çarptığını biliyorum. Hoşgörülebilecek düzeyde. Sonuç olarak okuyun, okutun.
Beyaz DişJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202095,6bin okunma