2021 24. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2021 19:58
Fransız asıllı seksolog olan Ghislaine cinselliğe ve cinselliğin önemine dair çok güzel bir yapıt ortaya koymuş üstelik Haydar Dümen açıklığında :D Psikanaliz kuramı hareket noktası olarak kabul edip cinselliği bu perspektiften açıklama, anlamlandırma ve anlatma çabasına girmiştir. Ancak bunu öğrenince biraz şüphelerim vardı zira Freud’un özellikle kadın cinselliğini ataerki bir özcülükle açıkladığını hatta bunun için çok da kılını kıpırdatmadığını biliyoruz fakat seksolog bağnaz bir paradigma ile psikanalize kucak açmamıştı. Kendisi hareket noktası ve kimi boşlukları doldurma noktasında psikanalize başvurmuş eksik kalan ve yanlış gördüğü noktalarda da kendi açıklaması ile çözüm getirmiştir. Yazarın bu yaklaşımı oldukça hoşuma gitti çünkü hak verirsiniz ki cinsellik sadece erkeğin cinselliğinden ibaret değil. Gerçekten seksolojiye bir giriş mahiyetinde okunulabilecek bir kitaptı. Üstelik yukarıda espri ile karışık söylediğim Haydar Dümen açıklığında kitabı ele almış olduğu iddiası doğruydu zira yazar okuyucuya aktaracağı bilimsel verileri kitabın başından beri belirlemiş olduğu Karine isimli bir kadın üzerinden anlatmaktadır. Karine 30 yaşında cinselliği daha önceki yaşamında çok fazla sorgulamamış ya da üzerinde durmamış bir kadındır. Partneri ile olan sorunlarını ve özellikle arzusuz olduğu sorunsalı yüzünden gittiği yazarımız olan seksolog ile olan seanslar üzerinden cinselliğin ne olduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, şiddete hatta kültürel kodlara kadar geniş bir perspektiften ele alınan cinselliğin önemine vurgu yapıldığını görüyorsunuz. Bunun yanı sıra seanslar sırasında seksolog Karine haricindeki diğer danışmanlarının da başından geçen kimi sorunlara kitabında yer vermiştir. Benim bile kendi yaşantımda gözlemlemiş olduğum ve kendimi bağdaştırmış olduğum birçok vaka olduğunu, bu konularda yalnız olmadığımı fark ettiğim; travma olarak nitelendirmediğim ama travma olduğunu öğrendiğim(bu aslında biraz da sizin nasıl yaklaştığınızla alakalı bir durumdur) öğrendim. Gerçekten üslubu açısından hiç zorlanmayacağınız hatta bir hikayeleştirme şeklinde ele alınmasının yanı sıra konuların bir solukta ele alınmayıp başlıklara ayrılarak ele alınması sizin de sıkılmamanıza yardımcı olup konuları belirli bir şema dahilinde anlamanızı sağlayacaktır. Kitabı okumadan önce daha çok sapkınlıklar ve kötü deneyimler üzerinden cinselliğin önemi üzerinde durulacağı ön yargısıyla kitabı okumaya başlamıştım fakat yazar çocukluktan itibaren cinselliğin nasıl inşa edilip şekillendiğini ve kimi eşiklerden nasıl geçilmesi gerektiği(özellikle ergenlik dönemi gibi), geçilmediği zaman neler olabileceği gibi yaşanmış tecrübeler üzerinden bizlere aktarmaktadır. Daha önceden cinselliğe dair herhangi bir okuma yapmadıysanız bu alana ilginiz varsa ve ufaktan bir giriş yapmak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle okumalısınız, ayrıca kitapta bahsedilen kimi vakalar gerçekten sizlerin de bir kez hayatınızda yaşamış olduğunuz cinsel deneyimlere karşılık gelecek ve kendinizle bağdaştıracaksınız diye düşünüyorum. Cinselliğin derinliğine ve önemine psikanaliz dahilinde objektif olarak getirilmiş yorumu olan bu kitabı mutlaka okumalısınız. Zira cinsellik hayatımızın her alanında bizimle birliktedir ve tam da bu yüzden anlaması, anlaşılması, anlamlandırılması noktasında çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Cinselliğin ÖnemiGhislaine Paris · Ayrıntı Yayınları · 2016231 okunma