2021 9. kitabı
Olumlu ve olumsuz çok fazla düşüncelerim var bu kitap hakkında. Hangisnin ağır bastığına emin olamıyorum. İlk olarak Ahlak ve 4. emir ile illgili yorum yapacak olursam; ahlak kesinlikle olması gereken bir şeydir , terbiye de aynı şekilde ancak yazar Alice Miller bu iki kavramı din olarak görmüş ve bence kötü yapmış. Ahlakın olmayışı daha tehlikelidir , ahlak ve terbiye kişiye göre değişkenlik gösterebilir. O kadar katı bir dil kullanmış ki ahlaklı olmakla ilgili yanlış yönlendirmeleri olduğunu düşünüyorum . Çünkü bu kitabı okuduktan sonra psikolojisi iyi olmayan bir insan gerçekten başka yollar tercih edebilir. Yarattığı meydan okuma tehlikeli olabilir. 4. emir ise yerine göre çok abartılmış bence . Sonsöz de kendisini biraz yumuşatmaya çalışmış ama samimi bir açıklama olduğunu düşünmüyorum. Bazı önemli yazarların da çocukluklarında aileleriyle yaşadıklarından dolayı erken yaşta öldüklerinden bahsetmiş ama daha fazla kanıtlarla açıklamasını beklerdim çünkü sadece eserlerini inceleyip yüzyıllar önce ölmüş bir insan için bu kadar kesin sonuca varması ne kadar doğru acaba diye sorgulamadan edemedim . Olumlu olarak da yorumlarım mevcut. Çocuk istismarı ve zehirli pedagojiyle ilgili yorumları ve çalışmaları çok başarılı ve meslektaşlarına da sert bir tavırla farkındalık kazandırmaya çalışacak kadar cesaretli bir yazarmış. Helal olsun. Bazı psikolojik danışmanların da 4. emirden dolayı aileleriyle olan o ince bağlarından kopamadıkları için yanlış bir terapi süreci gerçekleştirdiklerinden sıkça bahsetmiş. Ayrıca bu terapistler arasına Freud bile dahil. Çalışmalarının aksini iddia edip önemli bir gerçeği ortaya atması cüretkar ve faydalı bir yaklaşım. Kitap okunduktan sonra her insanın kendisinde bir şeyler keşfedebileceği, tek kişilik, terapi gibi bir kitap. Çünkü Alice Miller daha önceden kör olduğumuz olaylara bakmamızı , sağır olduklarımızı duymayı ve içimizde sesi çıkmayan o gürültüyle konuşabilmemizi sağlamış. Bunları bize sağlarken içimizdeki gerçekliğe meydan okumamızı istiyor. ( Bana göre bazı yerlerde gerçekten çok katı olmasına rağmen faydası da dokunduğu çok fazla okuyucusu vardır tabii ki.)
Beden Asla Yalan SöylemezAlice Miller · Okuyan Us Yayınları · 20194,211 okunma