Ayvaz Ali'den Asklepion'a
2021 29. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2021 01:32
Bir Bergamalı olarak Ahmet Ümit’in Bergama ile ilgili roman yazacağı haberinin aldığımda çok heyecanlanmıştım. Uzun süre sabırsızlıkla bekledim. 2021 Şubat ayında çıkacaktı roman ama ertelendi Haziran’a. Bekleyişim daha da sabırsızlandı. Pergamon'un havası ile nefes alan Bergamalılar için anlatılan hikaye çok tanıdık çağrışımlar yaptığına inanıyorum. Zevk alarak bir haftada okumayı sindirerek yaptım. Gerçekten tarih mitoloji ve cinayet üçgeninde sürükleyici bir kitap oluşmuş. Puanım 10/10 Mitolojiden uzak olan insanlar için temel başlangıç seviyesinde bilgi kazanımları oldu. Zeus Sunağı hakkında roman içine yedirilmiş güzel tarihsel bilgiler benim için aydınlatıcı oldu. Ahmet Ümit’e bir kez daha yaşayan tarih olan Bergamamızı tüm okuyuculara tanıttığı için teşekkür ederim. • Carl Humann , 1878 yılında yol mühendisi olarak kazıları başlatan kişidir. • Zeus Sunağının hangi şartlarda Almanya’ya ve hangi nedenlerle taşındığı anladım. • Asklepios sağlık tanrısı ve Asklepion o zamanın en iyi hastanesidir. Kitapta olmayan ama okuyan için aydınlatıcı bir bilgi vermek isterim. Bergadama’da Asklepion antik bölgesi için Ayvaz Ali ismini de kullanır büyükler. Kazı çalışmalarından önce bulunan mevkii Ayvaz Ali’ye aittir ve yanlış bilmiyorsam o bölgede hayvanlarını otlatmaktadır. Kazı çalışmaları tamamlanıp Asklepion antik hastanesi ortaya çıkmasına rağmen Ayvaz Ali olarak yerel kullanımı devam etmektedir. • Akropol – Asklepion – Red Basilica (Kızıl Avlu ) vb. tüm lokasyonları ziyaret ederek tarih kültürünüzü genişletebilirsiniz. O zaman İncil’de neden Bergama’nın isminin geçtiğini anlayabilirsiniz. Başta Bergama halkı olmak üzere, tüm okurlara keyifli okumlar dilerim. Umarım katili tahmin edebilirsiniz.
Kayıp Tanrılar ÜlkesiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202328,1bin okunma