2021 19. kitabı
Merhabalar bugün kalemiyle ilk defa tanıştığım Henry James'in Daisy Miller kitabının yorumuyla geldim sizlere. Winterbourne İsviçre'deki Vevey kasabasındaki teyzesinin ziyareti hayatında daha önce görmediği ilginç bir kızla tanışır; Daisy Miller'la. Daisy Amerika'dan ailesiyle Avrupa'yı gezmeye gelir. Winterbourne'da ilgisini kendine has tavırlarıyla çeker. Bu durum İsviçre'den sonra Roma'da da devam eder. İş için başka yere gitse de Winterbourne sonunda bu kendine has tavırlı kız Daisy ile Roma da görüşür. Daisy gerçekten ilginç bir kız, ne isterse onu yapıyor ki bu doğal hakkı fakat çok rahat bir şekilde birden fazla erkek arkadaşla görüşüp, yakın davranıp sadece dostu gibi davransa da karşılarındakiler böyle düşünür mü? Çünkü belli bir sınır çizmiyor. Ki o dönemde bir genç kızın yanında ailesi olmadan genç beyefendilerle yalnız, geç saatlerde dolaşması dedikoduları çıkmaması kaçınılmaz olurdu. Yazar Daisy doğal ve özgür birisi olarak yazarken aslında eleştiride bulunmuş özellikle Amerika'lı belirterek sanki tek bir bölgeye ait insanların bu tarzda davrandığını söylemek ister gibi. Kitabın girişinde bunun hakkında açıklaması bulunsa da okurken bunu düşünmeden edemedim, çünkü Daisy tarzında ya da farklı davranışlar da bulununca neden bir gruba ait olalım ki? Onun yapısı, doğası budur. Toplumun zorladığı kurallar olsa da Daisy kendine has bir kızdı evet ben onun gibi olamam, bana göre çok da doğru değil davranışları. Fakat yorum yaparken karşımızdaki insan hayatı ile ilgili tavsiye almak istiyor mu o da önemli. Çünkü bu hayat kendimize ait. Mini, hemencicik biten bir kitap, mutlaka okuyun diyemem ama okursanızda asla sıkılmazsınız. Su gibi akıyor.
Daisy MillerHenry James · Yabancı Yayınları · 20191,477 okunma