Daisy Miller

Çevirmen:
Mert Moralı

2025 17. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 02:35
İnanilmaz bir hayal kırıklığı yaşadım jane austen tarzı bir kitap beklemiştim ama bir erkek tarafından yazıldığı o kadar belli ki daisy'nin toplum kalıplarına sığmayıp çok eleştiri aldığı tek şey erkeklerle gezmesiydi?? geze geze de sıtmadan öldü yani erkeklerin beni kontrol etmesine veya bana karışmasına izin vermem diyip hep erkeklerle dolaşıyor olay bu yani bomboştu ne bir kitap okuyayim diyo ne gezdikleri yerlerin tarihi geçmişiyle ilgileniyo yani tam bu yılların sadece fotoğraf çekmek için gezinip duran influencerlari gibi
Daisy Miller inceleme
2025 8. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 12:28
Daisy Miller Yani.. Sevemedim. Az sayfalı ve pek de bir şey anlatmayan bir kitaptı. Olay örgüsü yok denecek kadar sığ, sadece diyaloglar üzerinden yürüyen anlamsız bir parçaydı. Yalan yok, merak uyandıran bir başlangıcı vardı kitabın fakat ilerleyen bölümlerde tek düze sohbetlerden oluşan kısa ve kesik parçalara dönüştü. En nihayetinde çarpıcı bir son bekledim fakat öyle belirsiz ve anlamsız bir son yazılmıştı ki zamanıma üzüldüm. 3 puanı da betimlemeleri beğendiğim için verdim, yoksa olay örgüsüne dair puanlamaya değer hiçbir şey yoktu kitapta..
2020 3. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2020 17:22
Henry James ile ikinci buluştugum kitap oldu. Anlatımın oldukça akıcı olduğu bu novella, yıllar önce Amerikalı genc kızları aşağıladığı gerekçesiyle hem elestirilmis hem de yasaklanmış. Henry james masalsı bir anlatımla okuru betimlemeye boğmadan Avrupada yolculuğa çıkarıyor bizi ve anlatmak istediklerini hiç sıkmadan sunuyor. Okurken o donemin sosyete kavramını ve bu sosyetenin toplumda ne kadar etkili olduğunu gözlemliyoruz. Sevgili Daisy'imiz Amerikalı genç ve zengin bir kızımız. Kadın erkek gören herkesi etkileyen bir güzelliğe sahip. Kızımız sosyetik hayata önem verdiğini söylemesine rağmen, sosyetenin uygun görmediği davranışlarda bulunuyor. Tabi sosyete bos durmuyor başlıyor kizimiz hakkında dedikodulara. Daisy kendi fikirlerine uygun dusmeyen bu sıkıcı kuralları es geçerek eğlenmek ve hayattan keyif almaya odaklanıyor. Burada benin gördüğüm etkisiz anne figürü Daisy karakterinin bagimsiz olmasına etken olduğunu düşünüyorum. Ancak hikayemiz mutlu bitmiyor yine de keyifli bir okuma oldu. Klasik okumayi sevenler, araya bir nefes olsun ne okusam diye düşünenler mutlaka okuyun ;)
2021 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 21:37
İlk defa bir kitabı, konusunu önemsemeden sırf kapağı ve baskısı için satın aldım ve bunun ne kadar olumsuz bir durum olduğunu görüp dersimi aldım. Siz benim gibi yapmayın. Yabancı Yayınları'nın klasikler için tasarladığı ciltli kapaklar o kadar güzel ki, bir bookstagram hesabında görüp kitabı almayı kafama koydum. Kitap; kadınların erkeklerle dışarılarda gezmelerinin, teklifsiz konuşmalarının münasebetsiz bulunduğu dönemlerde geçiyor. Karakterimiz Winterbourne, Daisy Miller ile tanışıyor ve kızın fevri tavırları, döneme göre cüretkar halleri ilgisini çekiyor, güzelliğiyle de büyüleniyor. Daisy için olumsuz şeyler duyan Winterbourne'ın hissettiği çelişkiler ve Daisy hakkındaki düşüncelerini okuyoruz biz de. Günümüz için oldukça olağan bulduğumuz şeylerin o dönemde nasıl yadırgandığını görüyoruz. Daisy'nin yaptıklarında ufak tefek şeyler dışında bir yanlışlık ya da aykırılık olmasa da istemsizce Daisy'ye kızdığımı ve zaman zaman gıcık olduğumu hissettim. Aslında belki de kitabın anlatmak istediği budur. Neticede ben de Winterbourne gibi önyargılarımdan kurtulamadım. Tabi ki hikayeyi Winterbourne'ın gözünden okuyup kendimi ona yakın hissetmem ve karakteri benimsememin etkisi de yadsınamaz. Kitabın sonu oldukça acele şekilde yazılmış izlenimi verdi. Ne olduğunu algılayamadan kitap bitiverdi. Bu kitabı neden okudum düşüncesi oluştu kafamda. Sevemedim. Okumasam da olurdu diye düşünüyorum. Kitabı okuyacak olanlara da iyi okumalar diliyorum.
2021 9. kitabı
Amerikalı bir genç kız olan Daisy Miller annesi ve erkek kardeşiyle yaptığı tatilde Bay Winterbourne ile karşılaşır. Kitabın gidişatında Miller ile Winterbourne' un ilişkisini göreceğimizi düşünürken aslında Daisy Miller' ın gittiği farklı ülkelerde yaptığı flörtler anlatılıyor. "Bir kadın tek başına ortalıkta erkeklerle diyalog kurması ayıp" düşüncesine sinir olsam da Daisy Miller buna çok güzel baş kaldırıyor. Daisy Miller Henry James
İnceleme
2021 19. kitabı
Merhabalar bugün kalemiyle ilk defa tanıştığım Henry James'in Daisy Miller kitabının yorumuyla geldim sizlere. Winterbourne İsviçre'deki Vevey kasabasındaki teyzesinin ziyareti hayatında daha önce görmediği ilginç bir kızla tanışır; Daisy Miller'la. Daisy Amerika'dan ailesiyle Avrupa'yı gezmeye gelir. Winterbourne'da ilgisini kendine has tavırlarıyla çeker. Bu durum İsviçre'den sonra Roma'da da devam eder. İş için başka yere gitse de Winterbourne sonunda bu kendine has tavırlı kız Daisy ile Roma da görüşür. Daisy gerçekten ilginç bir kız, ne isterse onu yapıyor ki bu doğal hakkı fakat çok rahat bir şekilde birden fazla erkek arkadaşla görüşüp, yakın davranıp sadece dostu gibi davransa da karşılarındakiler böyle düşünür mü? Çünkü belli bir sınır çizmiyor. Ki o dönemde bir genç kızın yanında ailesi olmadan genç beyefendilerle yalnız, geç saatlerde dolaşması dedikoduları çıkmaması kaçınılmaz olurdu. Yazar Daisy doğal ve özgür birisi olarak yazarken aslında eleştiride bulunmuş özellikle Amerika'lı belirterek sanki tek bir bölgeye ait insanların bu tarzda davrandığını söylemek ister gibi. Kitabın girişinde bunun hakkında açıklaması bulunsa da okurken bunu düşünmeden edemedim, çünkü Daisy tarzında ya da farklı davranışlar da bulununca neden bir gruba ait olalım ki? Onun yapısı, doğası budur. Toplumun zorladığı kurallar olsa da Daisy kendine has bir kızdı evet ben onun gibi olamam, bana göre çok da doğru değil davranışları. Fakat yorum yaparken karşımızdaki insan hayatı ile ilgili tavsiye almak istiyor mu o da önemli. Çünkü bu hayat kendimize ait. Mini, hemencicik biten bir kitap, mutlaka okuyun diyemem ama okursanızda asla sıkılmazsınız. Su gibi akıyor.
2020 79. kitabı
Kitaba adını veren Daisy Miller'ın hikayesi Winterbourne'un gözünden aktarılıyor. Amerikalı bir genç olan Winterbourne İsviçre'ye teyzesinin yanına yaptığı bir seyahatte kafede bir çocukla karşılaşıyor. Bu küçük Amerikalı (Randolph) konuşkanlığı ve zekasıyla Winterbourne'un hoşuna gitmiş sonrasında ablasını yani Daisy Miller'ı görünce aileye karşı istemsiz bir sempatisi oluşmuştur. İsviçre'de pek sevilmeyen ve görgüsüz olarak görülen ailenin uçarı bir kızıdır Daisy. Winterbourne onun bu kendini bilmesi ve hiç kimseye meydan bırakmayan tavırlarından hoşlanmış ve sonrasında da İtalya'ya geçen hikayede gene kızın peşini bırakmamıştır. Ama bu sefer Daisy daha farklıdır çünkü İsviçre'de kimseyi tanımazken İtalya'da çok geniş bir çevre edinmiştir. Devamlı yanında gezen kişi ise bu sefer Winterbourne değil Giovanelli'dir. Daisy davranışlarıyla herkesin diline düşmeyi başarmış ama kimseye de boyun eğmemiştir. Ona göre normal olan bir şeye başkalarının anormal demesi umrunda olmamıştır kısacası. Kitabın sonu ise daha çarpıcı olabilecekken hikayenin içindeki bahsedilişlerle beklenen bir olay olmuştur. Hiç kimsenin sözünü dinlemeyen bu kızın hikayesi tam olarak okuyucuya geçmedi bence, okurken herhangi bir duygu bulamadım içimde. Kendi döneminde yasaklanan bu kitap şimdiki dönemde bir klasik halini almış, bunda bence en çok yazarın yenilikçi kaleminin etkisi var, hikayenin değil.
Daisy MillerHenry James · Yabancı Yayınları · 20191,477 okunma
Bazı büyük hatalar yapabilirsin. Çünkü çok masumsun.
2022 20. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2022 16:21
"Bir gün doğru yöne doğru da gideceğiz en nihayetinde..." Kitabın önsözünde bulunan, yazarın kendi kaleminden küçük bir kısımla başlayacağım... "Aslında en başta anlamam gerekirdi fakat şimdi açık bir şekilde görebiliyorum ki kaleme aldığım bu kısa eserimde hiçbir şekilde eleştirel bir tavır takınmamış hatta ölçüyü tamamen kaçırarak son derece şairane bir tutum içerisinde bulunmuştum. Bütün bu olanlardan uzun bir süre sonra o dönemin ne kadar da kendine özgü bir karmaşası olduğunu düşündüm..." Henry James, 1907 Kitap temelde romantik bir tanışma ile 'kültür çatışması' üzerine kurulmuş. Özgür ruhlar ülkesi Amerika ile katı kurallar ve aristokrasi merkezi Avrupa kültürünün çatışmasını alt metinde çok rahat hissediyorsunuz. İki gencin merkezinde olduğu romantik ama eleştirel bir kitap. Çok güzel, aşırı zarif, akıllı, hazır cevap, fikri ağzında, sivri dilli, açık sözlü ve oldukça göz alıcı bir bayan Daisy Miller ... Çok fazla an'ı yaşayan birisi an'da kalan birisi. Milletin ne dediğini zerre önemsemeyen, kendine güveni yüksek olan bir karakter. Etrafının ne düşündüğüne hiç takılmadığı gibi kendi karakterinden dolayı, onu ayıplayan herkese de çatır çatır cevabı veriyor. ( Bu kısımlar beni keyiflendirdi yalan yok. ) Diğer tarafta ise Winterbourne... Yakışıklı, ağır başlı, kibar, tam bir salon beyefendisi... Kitap boyunca Daisy hakkında sürekli ikilemde kalıyor. İçinde Daisy'yi nereye koyacağını bilemediği için teyzesinin olumsuz fikirlerine de maruz kalıyor... -> 'Son derece cahiller, görgüsüzler ancak o kadar masumlar. İnan bana kötü insanlar değiller.' (s60) Winterbourne teyzesine karşı savunma yapıyor... Teyzesinin olumsuz propagandaları sebebiyle Winterbourne ve Daisy istedikleri yakınlaşmayı sağlayamıyorlar. Katı kurallar, adetler, gelenekler,
Daisy MillerHenry James · İthaki Yayınları · 20191,477 okunma
Bir papatya gibi masum ,doğal,kırılgan Daisyin hikayesi
2026 47. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2026 14:58
Yazar kökeni: Amerikan edebiyatı Romanın havası: İsviçre otelleri, Roma gezileri, aristokrat salonları Taşıdığı duygu: özgürlük arzusu, yargılanma korkusu, kırılgan masumiyet Daisy Miller : 'Hiçbir beyefendinin bana emir vermesine veya yaptıklarıma karışmasına izin vermedim.' Bu cümle, Daisy'nin bütün karakterini tek başına özetliyor aslında. Daisy Miller , erkek otoritesini ve toplumun kadınlar üzerindeki görünmez baskısını reddeden bir kız. Onun bu özgürlüğü doğasının bir parçası sonradan öğrenilmiş değil ,doğuştan gelen bir özellik . Daisy, Viktorya dönemi kadın-erkek ilişkilerinin o görünmez katı kurallarına hiç uymuyor. Bu nedenle kadınlar ona gıcık oluyor.. Ben Daisy'yi okurken onu yargılamaktan çok, biraz hüzünle baktım. Çünkü O kendi gibi kalmaya çalıştıkça, toplum onu daha sert dışarı itiyor. Daisy toplumun kolayca yapıştırdığı gibi hafifmeşrep değil . O sadece kendisi ve yaşayabilmesi için öyle kalması gerekiyor . Özetle bana kalırsa Daisy, yanlış zamanda, yanlış yerde doğmuş bir kız...
Daisy MillerHenry James · İletişim Yayıncılık · 20211,477 okunma
2021 72. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2021 13:00
Henry James'in kısacık bir kitabı olan 'Daisy Miller' gerçekçi üslupla yazılmıştır. Amerikalı özgür ruhlu kızımız Daisy, Avrupa'daki yaşamı sırasında oldukça kınanmaktadır. Asalak asilimiz Winterbourne da sınıf farkı yüzünden bir türlü Daisy'e olan aşkını itiraf edemez. Ehh sonunu da söyleyip ayıp etmeyeyim.
Daisy MillerHenry James · Karbon Kitaplar Yayınları · 20201,477 okunma

Henry JamesYazar · 34 kitap
1843'te New York'ta doğdu. Babası dönemin önde gelen dinbilimci ve filozoflarındandı; ağabeyi William da tanınmış bir filozoftu. New York'ta başladığı eğitimine Londra, Paris ve Cenevre'de devam etti. 1862'de Harvard'da Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1865'ten itibaren dergi ve gazetelerde kısa hikayeler yazmaya başladı. 1875'te bir seneliğine Paris'e taşındı, burada Flaubert, Turgenyev ve dönemin ünlü yazarlarıyla tanıştı. Ertesi yıl Londra'ya geçti, 1915'te İngiliz vatandaşı oldu ve 1916'da öldü. Kısa hikayeler, oyunlar, eleştiriler, seyahat kitapları ve özyaşam öyküsü dışında yirmi roman yazdı. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında edebiyat eleştirileri, romanlar ve kısa hikâyeleri ile ünlendi. Ana tema olarak insan bilincini işleyen James, hayatın çoğunu Avrupa'da geçirdikten sonra, ölümünden kısa bir süre önce İngiliz vatandaşı oldu. Psikoloji biliminin kurucularından sayılan William James'in kardeşidir. The Ambassadors, Daisy Miller, The Turn of the Screw ve Portrait of a Lady gibi klasik eserleri bulunmaktadır. Eserlerinden Bir Kadının Portresi'nin sinema uyarlamasında ünlü aktrist Nicole Kidman başrolü oynamıştır. Romanlarında çoğunlukla kadına ve kadınların iç dünyalarına göndermelerde bulunmuştur. Eserlerinde resim kullanmayı sevmez.