Daisy Miller

Henry James

Bazı büyük hatalar yapabilirsin. Çünkü çok masumsun.
2022 20. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2022 16:21
"Bir gün doğru yöne doğru da gideceğiz en nihayetinde..." Kitabın önsözünde bulunan, yazarın kendi kaleminden küçük bir kısımla başlayacağım... "Aslında en başta anlamam gerekirdi fakat şimdi açık bir şekilde görebiliyorum ki kaleme aldığım bu kısa eserimde hiçbir şekilde eleştirel bir tavır takınmamış hatta ölçüyü tamamen kaçırarak son derece şairane bir tutum içerisinde bulunmuştum. Bütün bu olanlardan uzun bir süre sonra o dönemin ne kadar da kendine özgü bir karmaşası olduğunu düşündüm..." Henry James, 1907 Kitap temelde romantik bir tanışma ile 'kültür çatışması' üzerine kurulmuş. Özgür ruhlar ülkesi Amerika ile katı kurallar ve aristokrasi merkezi Avrupa kültürünün çatışmasını alt metinde çok rahat hissediyorsunuz. İki gencin merkezinde olduğu romantik ama eleştirel bir kitap. Çok güzel, aşırı zarif, akıllı, hazır cevap, fikri ağzında, sivri dilli, açık sözlü ve oldukça göz alıcı bir bayan Daisy Miller ... Çok fazla an'ı yaşayan birisi an'da kalan birisi. Milletin ne dediğini zerre önemsemeyen, kendine güveni yüksek olan bir karakter. Etrafının ne düşündüğüne hiç takılmadığı gibi kendi karakterinden dolayı, onu ayıplayan herkese de çatır çatır cevabı veriyor. ( Bu kısımlar beni keyiflendirdi yalan yok. ) Diğer tarafta ise Winterbourne... Yakışıklı, ağır başlı, kibar, tam bir salon beyefendisi... Kitap boyunca Daisy hakkında sürekli ikilemde kalıyor. İçinde Daisy'yi nereye koyacağını bilemediği için teyzesinin olumsuz fikirlerine de maruz kalıyor... -> 'Son derece cahiller, görgüsüzler ancak o kadar masumlar. İnan bana kötü insanlar değiller.' (s60) Winterbourne teyzesine karşı savunma yapıyor... Teyzesinin olumsuz propagandaları sebebiyle Winterbourne ve Daisy istedikleri yakınlaşmayı sağlayamıyorlar. Katı kurallar, adetler, gelenekler,
2021 37. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2021 19:53
Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen ama ödüle sahip olamayan Henry James’in romanlarında çoğunlukla kadına ve kadınların iç dünyalarına göndermelerde bulunduğu görülmektedir. Daisy Miller; yazıldığı dönemin ve hatta günümüz erkek aklının kalıplarına sığmayan, istediğiyle flörtleşen, istediği zaman istediği kişiyle gezen, dikkatleri üzerine çeken, üslubuna ve usturubuna baskı uygulanmaya çalışılan, ama kendi kişiliğinden vazgeçmeyen, coşkulu bir karakterdir. Aslında yazarımızın sahip olduğu arkadaşlarından birisi, Amerikalı bir anneyle tanışmıştır. Anne; doğal ve özgür davranışlarıyla dikkat çekmek, göz önünde bulunmak isteyen kızından bahsetmiştir. Bu durumun Henry James’e açılması sonucu yazma isteği uyanmış ve daisy miller kaleme alınmıştır. İlk etapta editöre atılan bu kısa öykü, hiçbir yorum yapılmadan yazara aynı şekilde geri dönmüştür. Editör bu öyküyü “Amerikan kızların aşağılanması” olarak algılamıştır. Ama sonrasında eser bir şekilde değer görmüştür. Hatta o dönemde Boston’da korsan baskıları bile çıkmıştır. Aslına bakarsak, hikâyenin temelinde yatan şey; kuruluk, monotonluk, saflık… Hoşgörünün kaybolmadan akıp gitmesidir.
2021 7. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 21:05
Daisy Miller Amerikalı bir genç kız olup yaptığı Avrupa gezilerinden birinde Amerikalı Bay Winterbourne ile karşılaşır ve tanışırlar Winterbourne Daisy'in güzelliğinden etkilenir ve aşık olur. Kitabın başlarında ikili arasında bir aşk yaşanacağını ve bunun anlatılacağını düşünebiliriz. Fakat Daisy birçok erkekle flört eden bir genç kızdır. Ve erkeklerle yaptığı geziler ve flörtler ile eleştirilen ve yaptığının doğru olmadığını söyleyen Avrupa insanları ile bir aradadır. Ama Daisy bu eleştirilere aldırmayan özgür bir genç kız olduğunu söyler. Daisy, Winterbourne ile Roma'da tekrar karşılaşır ve Roma'da tekrar karşılaşmalarında Daisy bir İtalyan ile flört etmektedir. Kitap aslında bize Daisy'in yaptığı flörtler ile yaşadığı yalnızlığı anlatılıyor. Kitap akıcı ve güzel bir anlatım ile yazılmıştır. Okumak isteyenlere keyifli okumalar...
2022 62. kitabı
Kitapta her şeyden önce yeni yeni oluşan Amerikan ve kökleşmiş, aristokrat Avrupa kültürünün karşılaştırılmasını görüyoruz. Daisy’nin eylemlerinin uygun olup olmadığı herhangi bir kati ahlaki beklentiden ziyade bir sosyal gelenek meselesi. Feminist bakış açısı ile eleştirdiğimde Henry James ‘i taraflı buldum. Yer yer Daisy’nin ileri gittiğini düşündürttü. Kitabın sonundaki mesajın ‘ normlara uymamanın sonu budur’ mu ‘Avrupanın ahlakına kurban giden özgür ruh’ mu olduğu yorumu okuyucuya kalıyor.
2022 8. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2022 19:59
zamanında yanlış anlaşılmış, çarpıcı bir eser daisy miller. toplumun kurallarına uymak istemeyen genç bir kadının hayatı konu ediniyor. ahlak bekçiliği yapılan bir toplumda yabancı bir kadın olmanın getirdiği zorlukları etkili bir şekilde anlatmış henry james. aslında bu kurgu biraz gerçeğe dayanıyor. bu gerçeklik payını kitabın ön sözünde açıklamış yazar. kısa ve etkileyici bir kitap arıyorsanız önerebilirim.
·112 syf.·
2020 130. kitabı
Zamanın insan yaşamı üzerinde aslında ne kadar yavaş ilerlediğini ve bu sebeple yarattığı değişimin ne denli küçük olduğunu yaşımız ilerledikçe kavrıyoruz. Bunu kavrama sürecinde deneyimlerimiz bize yardımcı olsa da ek kaynağımız da bulunuyor; edebiyat. Özellikle bu kitapla birlikte olmasa da feminist altyapıya sahip metinleri okuyunca ve üzerine biraz olsun düşününce değişimin yavaşlığını fark ediyoruz. "Etik" anlayışının belli başlı tavırlar ve davranışların "doğruluğu/yanlışlığı" üzerine kurulu olması ve yine bu doğruluk payı meselesi dolayısıyla rahatça eleştirilebilmesi birçok konuda cesaret veriyor bizlere. Böyle bir giriş yapmamın sebebi Daisy Miller. 1878 yılında basıldığında büyük etki yaratan ve etik açıdan ne kadar uygunsuz olduğu tartışılan kitap uzun süre yayımdan kaldırılıyor. Ne 1800'lü yıllarda ne de günümüzde şaşırtıcı gelmiyor aslında bu bizlere çünkü bizler "etik açıdan doğru olmadığı düşünülen" her şeyin kaldırılmasına aşina olarak büyüdük. Anna Karenina ve Dorian Gray'in Portresi gibi başyapıt sayılan kitapların da tepki görme sebebi bu değil miydi zaten?.. Elbette ahlak bir şeyleri zorlaştırmak ve engellemek yerine işleri düzene koymak adına oldukça önemli ancak doğru kullanılırsa... Kitapta anlatım ne yazık ki güçlü değil, okuyunca bu kadar basit bir konunun basit şekilde anlatılmış olması rahatsızlık verebilir sizlere. Daisy Miller isimli oldukça rahat bir genç kızın hayatının belli bir kısmına tanık oluyoruz kitapta. Anlatıcı Daisy'nin güzelliğine ve özgür ruhuna aşık olduğunu düşünse de onun geleneğe aykırı olması rahatsız da ediyor kendisini aslında. Bu noktada bir insanı "değiştirmenin" ne kadar zor (belki de imkansız) olduğunu görüyoruz. Aslına bakarsanız bu senaryo bizlere oldukça tanıdık geliyor, Alexandre Dumas Fils tarafından kaleme
·112 syf.·
2024 16. kitabı
Ah Daisy. Üzümlü kekim. Sana ne yaptılar? O sabah mı çıkmıştın bir gün önce mi? Çok değişmişsin birden tanıyamadım :) Bu karakteri birine benzeteceğim benzeteceğim dedim en sonunda buldum. Peyami Safa’nın Yalnızız kitabındaki Meral’e benziyor. O pervasızlık, neşe ve toplumun içindeki farklı olmanın verdiği huzursuzluk. Her şeyiyle bir Meral bu Daisy. Hatta Meral kendisini yargılayanlara ‘’İşte. Buyurunuz Ferhat Bey, Samim Bey, cemiyet bey, ahlâk bey, namus bey, buyurunuz yazıyorum işte: “İntihar ediyorum. Kendi kendimden nefretimin çerçevelediği ve çirkinleştirdiği bir dünyada yalnızım.” demişti. Daisy daha sağlam bir mentale sahip. Her toplumun değer yargılarını birinin üstünde deneme huyu var maalesef. Burada Meral olur orada Daisy. Kadınların var olma, özgün olma mücadelesi. Herkesin bir tornadan çıkmasını istiyorlar ve bu yüzyıllardır böyle sürüp gidiyor. Ne yazık.
2025 4. kitabı
Daisy; o çağda çizilen ve günümüzde de devam eden kalıplara başkaldırmış, hayatını istediği gibi yaşayan genç bir kadın. Winterbourne, Daisy’nin özgürlüğüne aşık oldu diye düşünüyorum. İçten içe genelgeçer kalıplarda biri olmasını çok istedi ve Daisy’nin bu davranışlarının sebebini analiz etti. Soru işaretlerine cevap ararken de ona daha da çok bağlandı. Winterbourne gibi ben de Daisy’nin istediği şeyin saygı olduğunu ve içten içe yalnız hissettiğini düşünüyorum. Daisy Miller, tasasızca özgürlüğün serin rüzgarında dolaşmanın güzelliğini okurlara çok iyi yansıttı.
Daisy Miller
2020 46. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2020 03:30
Daisy Miller, yazarının önsözüyle birlikte daha çok açıklayıcı geldi bana. Yayınlandığı tarihte (1900lerin başı) Amerikalı genç kızları aşağılayan bir kitap olarak düşünülüyor. Avrupa'da var olan aşırı baskıcı ve ayrıca 'gizli saklı' ilişkiler hakkında konuşmayı seven bir toplumun içinde, bu adetlerin aşırı bağnaz olduğunu düşünen Daisy'yi okumak çok güzeldi. Çevirisinde göze batan hiçbir şey yoktu ayrıca. Kitabı beğendim. . . . Devamı spoiler içerir lütfen dikkat edin. . . . . . Daisy'nin davranışlarına ne kadar ölüp bitsem de sondaki sıtma kapma ihtimalini bilmesine rağmen oraya gitmesine çok kızdım. Sonuçta ölebilirsin (ki öldün). En azından tüm gün boyunca orada kalmasaydın. Giovanelli ilk başta normal bir karakter gibiydi ama sonradan fark ettim ki Daisy'yi kesinlikle umursamıyor, sondaki o 'zaten ölmese de bana fayda sağlamazdı, benimle evlenmezdi' tavırları beni çıldırttı. Winterbourne ilk başta diğerleri gibi gelmişti bana. Genç kızlarla da takılayım ama erkeklerle takılan kızların arkasından da konuşayım gibi. Ancak ilerleyen noktalarda fark ediyorsunuz ki bağnaz toplumda sıkışıp kalmış ve her şeyi bir bakıma kabul etmeli. Bu sebeple davranışları öyle. Yine de sondaki teyzesiyle konuşması üzdü.
2020 11. kitabı
Okunma: 19 Mart 2020 08:25
Henry James’ın kısa romanı gerçek hayatta yaşanmış bir olaydan esinlenerek yazılmış. Artık kökleşmiş Avrupa kültürüne aykırı olan Daisy Miller çoğu kimse tarafından basit görülmekte ve eleştirilmektedir. Daisy karakteri bir çoğuna kötü örnek oluyor diye bir dönem yasaklanmış bir roman. Romanı okurken hissettirilen ise Daisy Miller’ın çok güzel, alımlı bir genç kadın olduğu ve sadece toplumun yazısız kurallarına uymadığı için “ahlaksız” sayıldığıdır.

Henry JamesYazar · 34 kitap
1843'te New York'ta doğdu. Babası dönemin önde gelen dinbilimci ve filozoflarındandı; ağabeyi William da tanınmış bir filozoftu. New York'ta başladığı eğitimine Londra, Paris ve Cenevre'de devam etti. 1862'de Harvard'da Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1865'ten itibaren dergi ve gazetelerde kısa hikayeler yazmaya başladı. 1875'te bir seneliğine Paris'e taşındı, burada Flaubert, Turgenyev ve dönemin ünlü yazarlarıyla tanıştı. Ertesi yıl Londra'ya geçti, 1915'te İngiliz vatandaşı oldu ve 1916'da öldü. Kısa hikayeler, oyunlar, eleştiriler, seyahat kitapları ve özyaşam öyküsü dışında yirmi roman yazdı. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında edebiyat eleştirileri, romanlar ve kısa hikâyeleri ile ünlendi. Ana tema olarak insan bilincini işleyen James, hayatın çoğunu Avrupa'da geçirdikten sonra, ölümünden kısa bir süre önce İngiliz vatandaşı oldu. Psikoloji biliminin kurucularından sayılan William James'in kardeşidir. The Ambassadors, Daisy Miller, The Turn of the Screw ve Portrait of a Lady gibi klasik eserleri bulunmaktadır. Eserlerinden Bir Kadının Portresi'nin sinema uyarlamasında ünlü aktrist Nicole Kidman başrolü oynamıştır. Romanlarında çoğunlukla kadına ve kadınların iç dünyalarına göndermelerde bulunmuştur. Eserlerinde resim kullanmayı sevmez.