Lady Susan

Jane Austen

2023 28. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2023 12:05
Karakterlerin birbirlerine yolladıkları mektuplardan oluşan kısa bir roman. Kitap kısa olmasına rağmen içeriği dolu dolu işlenmiş, Jane Austen’in çoğu romanı gibi sürükleyici ve yalın bir anlatıma sahipti. Kitabın merkezinde eşini yeni kaybeden dul bir kadın olan Lady Susan ve onun bencilliği, hırsı, entrikaları yer almakta. Olduğu insanla kendini çevreye yansıttığı insan arasındaki fark kitap mektuplaşma şeklinde yazıldığı için okuyucuya çok iyi aktarılıyor. Sadece biraz daha uzun soluklu olmasını dilerdim Lady Susan'ın hayatına biraz daha eşlik etmek keyifli olabilirdi
2023 10. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2023 15:24
lady susan hayatının her saniyesini slaylemeye adamış galiba. erkekler maldır bu yaratıklarla aynen aynen böyle dalga geçilmeli. büyüyünce Sen olmak istiyorum abla.
2025 54. kitabı
Lady Susan mektuplardan oluşan Jane Austen'ın ilk dönem kaleme aldığı eserlerindendir. Lady Susan, yeni dul kalmış çekici bir kadındır. Bu çekiciliğini erkeklere karşı kullanan, iki yüzlü, entrikacı bir kadındır. Bizdeki tabirle eltisini erkek kardeşini kendine aşık etmek için uğraşır, kızını zengin gördüğü bir adama vermeye çabalar. Tam sinir bozucu bir karakter anlayacağınız. Kitabı okurken en üzüldüğün kişi kızı Frederica oldu. Görünüş olarak annesine benzese de mizacı onun tam zıddıydı. Ama sonunda mutlu olması beni de mutlu etti. Okurken mektuplarda ismi geçenlerden kimin kim olduğunu anlamak baya zorlayıcı. Hikayenin yarısına gelene kadar zorlandım ancak sonrasında hikaye aktı, gitti. Kısacık bir kitap ve Austen severler bir solukta okurlar eminim :)
2023 3. kitabı
Okunma: 14 Mart 2023 12:09
Kıvrak zekası ve farkındalığıyla bir ailenin büyük derdi olan lady susan’ı bu kitapta mektup derlemeleriyle tanıyoruz. Birkaç mektupta lady susan’dan flört 101 taktiklerine açık olmak gerek. Genel olarak bir çırpıda okunabilecek bir kitap fazla etkilendiğim söylenemez ama yinede lady susan’ın kurnazlığını tanımak büyük bir şerefti :))
2024 2. kitabı
Jane Austen'ın en iyi hali olmasa da onu harika yapan şeyler hâlâ parlıyor. İyi bir mizah anlayışı, ironi ve çoğu insanın gerçeğe ulaşmak için sadece dış görünüşe baktığı bir toplum. Bu hikayede çok az derinlik veya karakter gelişimi var ve mektup tarzı bana göre Austen'a pek uymuyor. Yine de "Beğendim" ifadesi durumu özetliyor, yani 7 yıldız.
Lady Susan İnceleme
2026 4. kitabı
Okurken gurur ve önyargı, emmayı izliyor gibiydim. Aynı dönemin karakterleri ve fitneleri ile dolu bir dünya. Kulaktan dolma dedikodular, uzunca mektuplaşmalar, belirsizlikler ve yanılsamalar silsilesiyle aylar geçen tanışıklıklar vakit geçirmelerle belli başlı gözlemler yapılır. İnsanlar birbirine alışır ve tanışırlar ya da tanıdıklarını zannederler. Leydi Susanın hakkını yememek gerek. Okurken bile kadının emellerine ulaşmasını istiyor ve yenilmesine karşı o fettan / yalan dolanla dolu emeklerine yazık olduğunu görüp burukluk yaşatması bile kalemin ne kadar etkili olduğunu gösterir. Tabii ki yaşananlar Martinle evlenmesi ve kızına karşı bariz kötü olması onun rızasına bile danışmadan planlar yürütmesi inanılmaz bir saf art niyet olduğunun kanıtıydı. Planların suya düşmesi o kadar tesadüfi gerçekleşiyor ve bir anda bum diye balonları patlıyor ki okumadan duramıyorsunuz. Bir sonraki mektupta hangi olaylar oldu haydi hemen oku moduna teşvik ediyor. Mektuplaşmalar yerinde son bulmuş. Sonrasında da kısa bir özetle neler yaşadığı anlatılmış ve tamamen bitirilmiş. Keyif almış olduğum kısa klasiklerden bir tanesiydi. Lady Susan Jane Austen
·96 syf.·
2025 35. kitabı
Jane Austen - Lady Susan Lady Susan, zekânın ahlaktan hızlı koştuğu bir Austen romanı. Mektup biçiminde yazılmış olması, karakterlerin iç dünyalarını doğrudan değil, dolaylı yollarla tanımamıza neden oluyor. Bu da romanı bir dedektiflik oyununa çeviriyor sanki; herkesin niyeti başka, maskesi başka. Hikâye kısalığına rağmen yoğun bir ahlaki tartışma barındırıyor. Bazen karakterlerin sadece mektup aracılığıyla konuşması yorucu hale gelebiliyor, ama bu anlatım biçimi aynı zamanda oyunu daha incelikli hale getiriyor. “Hiçbir hüneri olmamasına rağmen, sanılacağının aksine, kesinlikle cahil de değil; kitapları seviyor ve vaktinin çoğunu okuyarak geçiriyor.”
2023 50. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2023 00:00
Jane Austen, dul bir kadınla genç kızının entrikalarla dolu evlilik macerasını mektuplaşma yoluyla anlatmaktadır. Ailesinde ve çevresinde statü elde etmek ve gücü elinde tutmak için sınır tanımayan Lady Susan,dul kaldıktan sonra finansal olarak geliri yüksek olan erkeklerin üzerinde cazibesini kullanarak evlenmeyi hedef haline getirmiştir. Lady Susan kitabını büyük bir zevkle okudum.Her sayfası entrikalarla dolu bir kitap :)) Sayfa sayısı çok az bir oturuşta bile okunabilecek bir eser.Sizlerde Lady Susan ve kızı Frederica’nın arasında geçen yazışmaları okumak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim.
1K
2025 14. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2025 01:44
Çok kısa, rahat okunabilen, yormayan bir klasikti. Olaylar karakterlerin birbirlerine gönderdikleri mektuplar ile bize aktarılıyor. Lady Susan otuzlarında, genç, güzel, flörtöz bir duldur. Üstelik on altı yaşında genç bir kızı vardır. Kocası öldükten sonra evli, nişanlı, bekar fark etmeksizin erkeklerle flört edişi namının herkese yayılmasına sebep olmuştur. Lady Susan ise yine bir yuva yıkmanın eşiğindeyken ölen kocasının kardeşine bir süreliğine misafirliğe gitmiş tüm olaylar orada gelişmiştir. Lady Susan gibi kadınlar elbette var, sadece çok şaşırıyorum. Akıl oyunlarına, laf cambazlıklarına, manipülasyon becerilerine, kendilerine hayran bırakan auralarına ve tüm bunları yaparken bir o kadar masum görünmelerine, her şeyleri bu kadar yanlışken tamamen iyi niyetli ve dosdoğru görünebilmelerine, zekalarına, özgüvenlerine ve gamsızlıklarına çok şaşırıyorum. Erkekleri bir kukla gibi oynatabilip herkesi istediği şeye inandırabiliyorlar. Kitabı beğendim ya da beğenmedim diyemeyeceğim ama okunabilir bir klasik. Merak eden okuyabilir. Kitaplı günler, keyifli okumalar.
Lady Susan
2025 41. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 00:00
Jane Austen'in mektup tekniğini başarıyla kullandığı kısa bir roman. Lady Susan eşi ölmüş, kızı Frederica ise yatılı bir okulda okumakta. Lady Susan kötü kalpli, entrikacı, sadece kendi çıkarlarını ve rahatını düşünen biri. Çok güzel, etkiliyeci yönüyle dikkat çekici. Kızı Frederica ise güzel annesinin tam tersi bir karaktere sahip. İyi niyetli, sevecen ve ürkek bir kız. Annesi çıkarları doğrultusunda kızını sevmediği bir adamla evlendirmek ister.Frederica ise her kötülüğe susmasına rağmen ilk defa bu konuda yardım alacağı birine başvurur. Bu sayede kurtulmuş olur. Romanda herkesin bir amacı, düşüncesi var. Bu doğrultuda planlar yaptıklarını okuyoruz. Lady Susan'ın planlarının ise gerçekleşip gercekleşmeyeceği okuru merak ettiriyor. İnsanları kolayca manüpüle etmesi yüzünden gerçekler hemen ortaya çıkmıyor. Sonunda kızı Frederica'nın baskıdan kurtulması tek mutlu gelişme diyebilirim. Mektuplarla olayları anlattıkları için karakterlerin iç dünyası ile bilgiyi dolaylı yollardan öğreniyoruz. İyi okumalar.

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892