···Okunma: 27 Haziran 2021 16:55 Jane Eyre kesinlikle hacmine, sayfa sayısına aldırış etmeden okunması gereken bir klasik roman. Okurken sayfalar akıp gidiyor, bir yandan olayları merak edip sayfaları hızla çevirmek istiyorsunuz, diğer yandan yazarın kaleminden uzak kalmak istemediğiniz için bitmesin istiyorsunuz. Okuduğum en akıcı ve en kolay anlaşılır kitaplarlandı. Eğer klasik olması veya sayfa sayısı sizi korkutuyorsa kitaplığınızda bekletiyorsanız hemen elinize alıp okumaya başlayın.
Yazar çok güçlü bir kadın portresi çizmiş. Aşkı için dahi olsa kendi karakterinden ödün vermeyen, yaşadığı tüm zorluklar ve acılar karşısında dimdik durabilen bir kadın Jane. Din, sosyal statü, gurur, kadın özgürlüğü, erkeğin egemen olduğu bir toplum gibi çok sayıda konuya değinen yazar, betimlemeleri ile olay örgüsünü o kadar iyi harmanlayarak sunmuş ki kitabı okurken hem kolayca hikayeye dahil olabiliyoruz hem de dönemin özellikleri hakkında rahatlıkla fikir sahibi olabiliyoruz. Yazarın hayatı hakkında kısa bir araştırma da yapılırsa Jane'in hayatıyla çok benzerlik taşıdığı görülebilir.
Küçük yaşından beri tek başına olmak zorunda kalan Jane'in mücadelesini okumak çok keyifliydi. Kitapla ilgili çok fazla söyleyeceğim şey var fakat büyüsünü bozmak istemediğimden burada noktalandırmak istiyorum. Son olarak söyleyeceğim şey kesinlikle bu kitabı okuyun, okutturun.