2021 1. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2021 02:10
“Aşkın özü,diğerlerine karşı kayıtsız kalmak değil midir?” Kitapta Bennet ailesinin annesi Mrs. Bennet’in beş kızını da evlendirme arzusu ve bu arzusu yüzünden kendini ve ailesini her girdiği ortamda rezil etmeleriyle bana sinir krizleri geçirten bir anne modeli oldu.Babaları Mr. Bennet’in umursamaz hareketleri,beş kızlarının da birbirlerinden çok farklı oluşu,komşuları ve yaşadıkları olaylarla geçiyor kitap. En çok etkilendiğim karakter kitapta önyargıyı temsil eden Elizabeth oldu.Keskin ama bir o kadar da nazik laf sokmaları,annesinin evlenmesi için baskı yaptığı kuzenini kararlılıkla reddedişi,diğerlerinden daha mantıklı hal ve hareketleriyle oldukça güçlü bir imaja sahip.Ve aşkı Darcy...Kibar aynı zamanda inanılmaz gururlu karakter.Kitapta gururu temsil eden Darcy,gün geçtikçe değişmesiyle bana bu kadar da değişemezsin dedirtecek bir karakter oldu.Bennet ailesinin yakınına Bingleylerin taşınmasından sonra tüm durumlar değişiyor. Kitapta ne kadar aşk ve romantikliğe değinilmişse bir o kadar ince eleştiriler de yapılmış.Kadınların evlilik ve miras gibi haklarından,kardeşliğin öneminden,ne kadar yanlışlar yapılırsa yapılsın aile içindeki dayanışma,birlik ve beraberlik konuları barındırmış.Okurken insanı bağlayan,heyecanlı devam eden,eski zamanları sevenler için okunabilecek güzel bir roman. Okumanızı tavsiye ederim.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,7bin okunma