···Okunma: 09 Haziran 2021 23:50 Dante, platonik aşk duyduğu kadına kimsenin kimse için söylemediği sözler söylemek için bu kült eseri kaleme almaya başlamıştır. Çünkü ona kalbindekileri söyleyemeden Beatrice bu dünyadan göçmüştür.
Yaşadığı şehir Floransa'dan sürgün edilen Dante, Beatrice'e olan özlemiyle ve yaşadığı çağdaki dogmatik bir yapıya sahip olan inanç sisteminin yozlaşmasıyla artık benliğini en azından edebi anlamda ilahî mekanlara aktarmak ister.
Cehennem bu yolculuğun ilk aşamasıdır. Cehennem yukarıdan aşağıya doğru daralan yapısıyla bir huniyi andırmaktadır. Botticelli'nin yaptığı tasvir bu yapıyı göz önüne getirmekte bizlere rehberlik ediyor.
Dante'ye yolculuğunda romalı ünlü şair Vergilius eşlik etmektedir. Kendisi göklerden gelen emir ile ruh formunda, beden formunda (ölmeden bu yolculuğu sürdürüyor) olan Dante ile Cehennemi adımlamaktadır.
Huni yapısın her katında farklı günah ve günahların cezaları çekilmektedir. Şehvet Düşkünleri, Oburlar, Cimriler ve Savurganlar, Öfkeliler, Sapkınlar, Hileciler ve Hainler. Gördüğümüz üzere evrensel olarak bütün kötü eylemler Dante'nin Cehenneminde cezalandırılmaktadır.
Ama Cehennemin birinci dairesinde yani Limbus adı verilen kısımda vaftiz edilmediği için yani Hristiyanlığa vakıf olmamış insanlar var. Her türlü bilimin temellerini atmış ünlü filozoflar, Hristiyanlığa karşı savaşmış ünlü askeri dehalar. Selahaddin Eyyubi bunlara dahildir. Hz. Muhammed ise hilecilere ait olan 8.daire de bulunuyor, Dante kendisini Hristiyanlığı bölüp başka bir din çıkarmasından dolayı bölücülük ile suçluyor.
Kendi dininde ki dogmatik yapıya eleştiren yazarın, suçu sadece kiliseyi tekeli haline getiren Papalık makamına değil Hristiyanlığın karşısında iyi veya kötü niyetle yer almış herkese yüklemesinin, biraz yanlı görüş olduğunu düşünüyorum.
Sonuçta olarak biz okurlar her eserin evrensel yapısına bakıyoruz. Zihin hırkalarımızı çıkarıp kitapları bu şekilde okumaya gayret gösteriyoruz...
Bu muhteşem eserin ilk adımı olan Cehennem, yozlaşmış dünyanın ne kadar çamur içine battığını kanıtlayan delil ve tarihe şahitlik eden bir şahittir.