2021 45. kitabı
"Bir kadın olarak yeryüzünde rahat edemediğim için buradayım ve dibine kadar feministim. Bunun anlamını öyle aman aman bilmesem, üzerine kitaplar, bildiriler yutmadan bile öyleyim. Öyle olmalı yani. Arkadaşlarım küfrediyorlardı çünkü bu dünyayla başka türlü nasıl baş edilir onlar da bilmiyorlardı. Ama ben burada kendime geleceğim. Onların böyle bir şansı olmadı..." Rant uğruna dikilen ruhsuz binaların çepeçevre kuşattığı Cihangir semtinde gözünü açar Ağaçtaki Kız... Tıpkı, kendinden 3 kuşak önceki büyükleri gibi. İlgisiz bir baba, babasının psikolojik şiddetinden mustarip mutsuz bir annenin çocuğu olarak, çoğunluk babaannenin ve halanın yanında kişiliği gelişir. Okul döneminde Derin ve Pembe adında iki kız arkadaşıyla olan sıkı dostluk bağları, onları mücadele ekseninde de bir araya getirir. Gezi isyanında gencecik pırıl pırıl gençlerin kurdukları çadırlarda 3 arkadaş da vardır. Herkes gibi onlar da nasibini alırlar, gaz fişeklerinden, tomalardan sıkılan zehirli sulardan vd... Sonrasında savaş mağduru Kürt çocuklarına oyuncak ve kitap götürecek kafilenin içinde yer alırlar. Eğer gidecekleri gün annesi sinir krizi geçirmeseydi, Deniz, yani Ağaçtaki Kız da canlı bomba tarafından paramparça edilen yoldaşlarıyla aynı kaderi yaşayacaktır. Günlerce kendine gelemez. Derin ve Pembe'nin katledilişinden sonra iyice yalnızlaşan Deniz'e yeryüzündeki hayat o kadar kırıcı gelir ki, okaliptüs, defne, çam, çınar gibi ağaçların tepesine çıkıp, orada yeni bir hayat kurmak isteyecek kadar... Ve Gülhane Parkı'nda bir ağacın tepesine bulunan leylek yuvasını evi belleyip yeryüzüne bakarken, parktaki çeşit çeşit ağaçlar "anne şefkatiyle" sarıp sarmalamışken, kendi gibi yaralı bir gençle, Yunus'la yolları kesişir... O kadar argo kelime ve küfre rağmen hüzün barındıran bir kitap Ağaçtaki Kız. Feminist söylemlerin ağır bastığı, dozunda bir sistem eleştirisinin olduğu, kötülüğün karşısında isyankârlığın, özgürlüğün, aşkın romanı. Yakın tarihimiz içinde gelişen Gezi İsyanı, Suruç ve Ankara Gar Katliamları, 6-7 Eylül olayları dahil birçok olaya 17 yaşındaki Deniz'in gözünden tanıklık etmek, tarihe ait olan değerlerin nasıl talana uğradığını daha da içselleştirmek isterseniz eğer, Şebnem İşigüzel'in, "öldürülen çocuklar ve gençlere" ithaf ettiği Ağaçtaki Kız'ı, es geçmeyin derim. Bence bol küfürlü olmasının nedeni de bu olsa gerek
Ağaçtaki KızŞebnem İşigüzel · Can Yayınları · 2016338 okunma