2021 8. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2021 18:42
Yüzünüzü güldüren kitaplar okumayı eminim seviyorsunuzdur. Hepimiz keyifli ve kaliteli zaman geçirmek için kitap okuyorsak ve bir kitap bize bunu vaad ediyorsa neden okumayalım ki? Yorumunu yapmak üzere geldiğim kitap da tam bu kalıba uyuyor işte. Yüzünüzü gülümsetmekten öte size şen kahkahalar attırıyor. Başına ayrı sonuna ayrı güldüğünüz cümleler, benzetmelerle akıp giden sayfaların hesabını yapamıyorsunuz.    Bir kitabı sevmeye göreyim, hemen övmeye başlıyorum. Hadi gelin size önce kitabın konusundan bahsedeyim. Dağhan, cinayet büroda çalışan bir türk polisi. Hayalini kurduğu ve tutkunu olduğu işi başarıyla sürdürüyor. Bir gün işten çıkıp evinin yolunu tuttuğu sırada yolun kenaranda gördüğü Bahar'a yıldırımı kıskandıracak hızla vuruluyor. Eros'un oku somutlaşmış da kalbine batmış gibi irkilen şaşkınımız o sarsıntının etkisiyle kızın arabasına çarpınca olaylar başlıyor. Kızımız çok zengin, oğlumuz devlet memuru ama sevdanın önünde maddiyat engel mi sizce? Hadi o engel olsa Huriş engel tanır mı? Okuyanlar cevabı haykırarak söyledi benden demesi.   Kitap tabiki hep böyle güldürme üzerine gitmiyor. Yalanlar, entrikalar, sırlar kalbimizi yokluyor. Bir de kötü karakterimiz var ki... Kendisi saç baş yolduracak cinsten. Yani kitapta öyle bir denge var ki hayran kalıyorsunuz. Kötüler tam kötü, iyiler tam iyi derler ya aynen öyle. Dağhan'ın kalabalık ve birbirine sıkı sıkıya bağlı ailesi karakterlerin bizden olduğunun en belirgin göstergesiydi. Yaşadıkları kültürün özelliklerini gururla taşıyan insanlardı onlar. Birçok özellikleriyle benim aileme fazlasıyla benziyorlardı. Hatta kuzenlerimle bir araya geldiğimizde espri konumuz olan kim kimin kaçıncı çocuğu,  hangimiz kaçıncı torun muhabbeti "bu biz" diyip gülümseyerek okumama sebep oldu. Keşke daha uzun anlatılsaydı bazı şeyler. Keşke daha kalın bir kitap olsaydı diye diye bir hal oldum bittiğinde. Neyse ki devamı var da kaldığım yerden okumaya devam edebileceğim.    Akıcılığıyla,  kurgusuyla,  karakterleriyle beklentimin üstüne çıkan Ayazın Çiçeği'ni kitap sever herkese gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.
Ayazın ÇiçeğiŞehri Türkoğlu · Beyaz Fil Yayınları · 202154 okunma