2021 9. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2021 16:58
Mahmut efendi hazretleri, 2094-2005 yıllarında, nisbeten ifâkat bulduğunda şehir içinden ve şehir dışından kendisini ziyaret etmek için gelen ihvanları ve sevenlerini ilk zamanlarda hane-i saadetlerinde, sonra yoğun ilgi sebebiyle izdiham oluşunca, İsmail Ağa cami şerifinde kabul buyurmuştur. Bu vesile ile imkan ve takati nisbetinde sayıları yüzlere, binlere ulaşan ziyaretçilerine nasihat ve tembihler de bulunmuştur. İşte onun tembihleri, büyük bir itina ile kaleme alınarak "TEMBİHAT" adı ile ihvanın ve mühibbanın istifadesine sunulmuştur. Rabbim cümlemize okuyup istifade etmeyi nasip etsin. (tesirini halk etsin) efendi hazretlerine sağlık sahat versin. Mahmut Usta osmanoğlu; 1929 senesinde alimler yatağı veliler membağı Trabzon'un Of ilçesi, Miço köyünde bir Babanın duası kabul oluyor Bir annenin rüyası gerçekleşiyor. babası Ali Efendi, annesi Tufan kızı Fatma çocuksuz geçen uzun yılların ardından, bir gece ayın gökyüzünden inip karnına girerek Etrafı aydınlattığını gören Fatma hanım nurlu bir bebeğe sahip oluyordu. Mahmut Efendi Hazretleri 6 yaşındayken hafızlığını babası ve annesi annesinde yapmıştır. ailesinin ve yetiştiği bölgenin dindarlığının da etkisiyle ufak Yaşına rağmen namazları camide kılar, Nafile ibadetlere de son derece önem gösterirdi. hafızlığını bitirdikten sonra Ramazan ayında Kayseri'ye gidip o bölgenin değerli alimlerinden tesbihçizade Ahmet efendinden sarf, nahif ve Farsça dersleri aldı. kendisi okurken bir yandan okutmaya başladığı talebelerini 7 sene okuttuktan sonra askere gitmeden icazet verdi ki o tarihlerde başarılması çok zor bir işti. Mahmut Efendi Hazretleri şeyhi Ali Haydar Efendi Hazretleri gibi ilim ve tasavvufu (cemden) çift taraflı bir zat idi. tarikat üzerinde titizlikle durmakla birlikte islami hükümlerden zerre kadar taviz verilmesine de asla müsaade etmez. bir yanını ilme adamakla beraber bir yanınıda da tasavvufa adıyan bir zattır. Rabb'inin güzelliklerini öğrenmek için kendi nefsinin isteklerinden vazgeçen bir zattır. yaşantısı boyunca günde 3 saat uykuyla gece, gündüz insanları karanlıktan aydınlığa çıkarmak için çalışan ve çabalayan bir zattır. kendi bedeni hastalıklarını yenip düşmeyip kimi zaman gözleri görmediği halde, kimi zaman elleri tutmadığı halde, kimi zaman da dizlerin ağrısından ayağa kalkamadı halde olsun beni kardeşlerime götürün ben onlara sohbet edeceğim diyecek kadar kendini bir kenara bırakıp cemaatini sohbetsiz bırakmayan bir zattır. insanlar düzinelerce hayata dair planlar yaparken Kendi hayatını bir kenara bırakıp imamlık görevini yaptığı İsmail Ağa Camii'nde her gün dışarı çıkarak ayakları şişene kadar kapı kapı dolaşan yüzüne sertçe kapılar kapansa da vazgeçmeyip yine İslam'ı anlatmaya devam eden bir zattır. hayatı boyunca yaptığı çalışmaları takip eden Hindistan uleması başta olmak üzere, mısır Suriye, SuudiArabistan, Lübnan, Fas, Yemen, Ürdün Bahreyn Irak İran Pakistan Somali Afrika ülkelerinden ve Avrupa ülkelerinden; İngiltere, İsviçre, ABD gibi tam 42 ülkeden 20 Ehli sünnet uleması ve ülkemizin doğusundan batısına yüzlerce alemin bir araya gelip uluslararası İslam'a ve insanlığa üstün hizmet ödülü adıyla bir ödül verilmesi layık olan bir zattır.
TembihatMahmud Ustaosmanoğlu · Ahıska Yayınevi · 2012261 okunma
1.305 Gösterim