2021 21. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2021 16:02
Bu romanda Yaşar Kemal şöhreti dünyayı saran Çakırcalı Efenin yaşamını anlatmış. Bu eser yalnızca bir roman değil, aynı zamanda gerçek bir kişiye ait yaşam öyküsüdür. Yaşar Kemal Albay Rüştü Kobaş'ın verdiği bilgiler ışığında eşkıyanın hayat hikayesini anlatmış. Yaşar Kemal bu eserinde de, her zamanki gibi Anadolu'nun gerçeklerinin, Anadolu insanının yaşadığı zorlukları, hayatlarının ne kadar ucuz olduğunu ve daha birçok gerçeği yüzümüze vuruyor. Babası öldürüldükten sonra Çakırcalı dağlara çıkıyor ve on beş yıldan fazla bir zaman boyunca eşkıya olarak Osmanlıya baş kaldırıyor, binden fazla insan öldürüyor, öte yandan fakir fukaranın koruyucusu oluyor. Onlarca defa Osmanlı Padişahı tarafından düze inmesi için af çıkartılıyor. Af çıkartılması demek efenin sıradan insanlar gibi yaşaması demek. Ama efeyi rahat bırakmıyorlar. Bu sefer ağalar fırsattan istifade tekrar zulme başlıyorlar. Çakırcalı kendi mahkemesini kurmak zorunda kalır. Zulmeden ağaları cezalandırır, eşkıyaları öldürür. Yönetim telaşlanır, Çakırcalı tekrar dağa çıkmak zorunda kalır. Çakırcalı, kizanları ile birlikte halkın hamisidir, fukara oldukları için evlenmeyenleri evlendirir, tarlalarına el koyan beyleri cezalandırır, eskıyaları sindirir. İşte Çakırcalı Efe böyle biridir. Yaşar Kemal Çakırcalı ile ilgili ne kadar söylence varsa derlemiş, toplamış ve kitap haline getirip bize sunmuş. Size de keyifli okumalar.
Çakırcalı EfeYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20126,6bin okunma