·159 syf.····Okunma: 17 Mart 2018 22:34 Anlaticimiz Raphael,gitmiş görmüş yaşamış beğenmiş Utopia 'yı. Okurken vay be var mı böyle bir yer diyorsunuz.Orada yaşamanın guzel olabileceğini düşünüp sonra inanamıyor mümkün değil bu anlatılanlar ,dünyanın hiçbir yerinde bu yasaları uygulayabilecek toplum yoktur diyorsunuz.
Kâh biz de böyle olsak onlar gibi düşünsek dediğim kâh yok ya ben kesinlikle yapamazdım dediğim anlatımlarla karşılaştım.
Genel anlamda kitap ilgi uyandırıcı.Severek okudum.Kitabın içeriğinden bahsedeceğim ,minicik bir özet hali olabilir bundan sonraki yazacaklarim o yüzden demedi demeyin.
Utopia hilal biçiminde bir ada .Amaurote baskentidir.Halkın en cok sevdiği şey kafasını işletmek,geliştirmektir. Kanun,din,eğitim,yönetim, savaş, tarım,evlilik kısacası sosyal bir devlette ne varsa Utopia da aynı konular var.Bakalım hangi konuya hangi bakış açısıyla bakıyorlar.
✏Savaştan önce barışa önem verir,barış üstünde kafa yorarlarmis.Yiğitlik düşmanı akıl yoluyla yenmektir ,demislerdir.
✏Yasa,bütün suçları bir kaba koyacak,çalmakla öldürmeyi aynı gözle görecek kadar katı ve duygusuz değildir. Doğruluk boş bir laf değilse bu iki suç arasında dağlar kadar fark vardır deyip,suçluları topluma kazandırma yolunu bulmuşlardır.En iyi ceza yöntemi nedir merak ediyorsunuz o halde. Raphael onları da anlatmış.
✏Tanrı öldürmeyi yasak etmiş,bizse bir kac para için adam asıyoruz,olacak şey mi bu?Tanrı bize yalnız baskalarini degil kendimizi öldürmeyi bile yasak etmiş.Oysa biz yaraların gölgesine sığınarak birbirmizi bogazlayabiliyoruz!
✏Utopia a kimsenin özel mulku yok,herkes çalışıyor fazlası olan olmayana veriyor herkesin herşeyi ortak.Çocuklar bile, fazla çocuğu olan olmayana veriyor.Herkes calistigi icin gunde 6 saat calismak halkın ihtiyacini karşılıyor.Işsizlik ve tembelliğe yer yok!
✏Altın ve gümüş gereksiz,demirden daha aşağı görülmektedir.Az bulunmasından dolayı degerli sayilmalari insanoglunun cilginligina verilmeli deyip ,altınları mahkumlarin parmaklarına,kulaklarına,gerdanlarina takarlar.Utapia da altın yitirmek kimsenin umurunda degildir.
✏Ruh ölümsüzdür:Iyiligimizi isteyen Tanrı onu mutlu olmak için yaratmıştır.Ölümden sonra iyilikte kötülük de karşılığını gereğince görür. Ölümden sonra bir başka hayat olduğuna ,kötülüklerin kıyasıya ceza göreceğine ve erdemlerin cömertçe odullendirilecegine inanırlar.Erdemli olmanın,lekesiz bir hayatın bilincine varmanın zevki en temiz ,en ozlenilir zevkler arasındadır.
✏Akıllı adamın yapacağı şey,hastalığı önlemektir,hasta olduktan sonra ilaç derdine düşmek değil.Çok ağır hasta olan birinin hastalıktan kurtulması için onu ölüme razı etmeye ugrasirlar.Hastaya öğütler verirler.Ölmekle hicbir sey kaybetmeyecegini ,acilarina bir son vercegi icin ,bunun akillica bir davranis oldugunu söylerler. Rahiplerle yöneticiler kurulunun iznini almadan kendini öldüren ise,gomulme ya da yakılan haklarını yitirir.Ölüsünü pis bir bataklığa ativerirler.Hastalara ağlar, ölenlere aglamazlar .Tanrı çağırdığı zaman kendisine seçime seçime gitmeyenleri ,olume karşı ayak direyenleri hos görmezler.
✏Kadınlar 18 yaşından, erkekler 22 yaşından önce evlenemezler.