Fatma

@_fatma
2021 24. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2021 21:40
Daha öncesinde Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kalemini hiç okumamıştım bu romanıyla birlikte ilk kez kalemini okumuş ve tanımış oldum. Dilini, anlatımını, olaylara bakış açısını çok beğendim. Özellikle kitabın ilk başlarında yer alan diyaloglar çok komik ve eğlenceliydi... Romanın konusuna gelecek olursam: Her şey 5 Mayıs 1910 yılında Halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı söylentisiyle başlıyor. Bu söylenti o kadar çok yayılıyor ki mahalledeki tüm kadınların diline dolaşıyor ve etrafa korku yaymalarına sebep oluyor... Tabii bir yandan bu konuşmalar Defterdar Galip Efendi’nin oğlu İrfan Galip’in kulağına da gidiyor... İrfan Galip ise dönemin şartlarına nazaran kendini çok iyi geliştirmiş, kültürlü, eğitimli, Batı ilimlerini okumuş bir beyefendidir ama onun bu özellikleri kibirli olmasına sebebiyet vermiştir. Öyle ki toplumda bulunan kadınları hiç beğenmez, kendine denk görmez. Yazdığı çoğu makaleler de onları cahillikle suçlar ağır sözlerde bulunur. Bir gün bu kuyruklu yıldız meselesini kullanarak mahalledeki tüm kadınları evine toplar ve onlara konferans verir. Amacı ise onların cahilliklerini yüzüne vurup intikam almasıdır ki işte olaylar bundan sonra çok değişir. İntikam alacağım derken öyle bir aşk oyununun içine düşer ki kurduğu tuzağa bizzat kendisi düşer. Feriha'nın mektuplarıyla her günü ayrı bir hüzün ve heyecanla geçer. Nitekim kitabın sonlarına doğru ortaya çok sürprizler çıkar ama güzel bir sonla biter... Bir de unutmadan kitabın iki bölümlük kısa filmi Trt izle uygulamasında mevcut izlemek isteyenler göz atabilir.
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,7bin okunma