Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

MUS’AB BİN UMEYR (radıyallahu anh) , BİZE NE SÖYLER? Sahâbenin zenginlerinden Abdurrahman bin Avf’a bir gün yemek ikram edilmişti. Tam yemeğe elini uzatırken, durdu, ve: “Uhud günü, benden daha hayırlı olan Mus’ab bin Umeyr şehit düştüğünde, kefen olarak bir hırkaya sarıldı. Başı örtülünce ayakları, ayakları örtülünce de başı açıkta kalıyordu. Hamza da o gün şehit düştü. O da benden hayırlıydı. Daha sonra servetimiz alabildiğine çoğaldı, herşeyimiz oldu. İyiliklerimizin karşılığının bu dünyada verilmiş olmasından ve âhirete bir şey kalmamasından korkuyorum” dedi, ağlamaya başladı. Derken ağlaması öyle şiddetlendi ki, gözyaşlarından dolayı yemek yiyemedi, sofradan çekildi. (Tabakât, İbn Sa’d)
Hayatu's Sahabe (2 Cilt Takım)
Hayatu's Sahabe (2 Cilt Takım)
, Mus’ab bin Umeyr’in (radıyallahu anh) hayatından bugün alacağımız en büyük derslerden biri budur. Günlük siyasî sloganların ve metalaştırmaların ötesinde... Abdurrahman bin Avf (radıyallahu anh) bile, kendi âkıbetini dert edip böyle ağlıyorsa, bunca bolluğun ve şımarıklığın içinde, bizim gözyaşlarımızın hiç durmaması gerekir.
··
329 görüntüleme
Zeyneb okurunun profil resmi
“Mus’ab bin Umeyr, Mekke'de zengin bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir, gayet güzel giyinirdi. Mescid-i Nebevi inşa edilirken bir gün Mus’ab bin Umeyr geldi. Üzerinde yamalı bir kıyafet var. Onun önceki halini bilenler Mekke-i Mükerreme'de en güzel giyinen yakışıklı bir delikanlı olarak biliyorlardı. Onun bu halini görünce üzüldüler. Peygamber Efendimiz, (ﷺ) ‘Mus’ab bin Umeyr Allah ve Resulullah sevgisine bu zenginliği ve rahatı feda etti. Allah ve Resulunun muhabbetini seçti.’ diye, ondan övgülerle bahsetti.”  Hz. Muhammed’in (ﷺ) Mus’ab bin Umeyr’i İslam’ı tebliğ etmesi için Medine’ye görevlendirdiğini ifade eden Efe, şöyle devam etti:  “Medine'deki Müslümanlara Kur'an-ı Kerim okuması, İslam'ı anlatması için Peygamber Efendimiz(ﷺ) Mus’ab bin Umeyr'i gönderdi. Mus’ab bin Umeyr kapı kapı kişilere bizatihi kendisi giderek Kur'an-ı Kerim okudu. İslam'ı onlara anlattı. Onun bu fedakar gayretleriyle Medine'de Müslümanların sayıları arttı. Tarih Mus’ab bin Umeyr'e bu hizmetlerinden dolayı ilk öğretmen vasfını layık gördü. Mus’ab bin Umeyr'in sosyal yönü kuvvetli bir insandı.” “Ashaba Selam Olsun” programından alıntı
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.