···Okunma: 15 Temmuz 2021 12:41 Tolstoy bu kitabın ön sözündə də açıq şəkildə fikirlərini dilə gətirir. Edam cəzasının ləvğ edilməli olduğunu, inkişaf etmiş ölkələrdə artıq bu sistemin olmadığını, ölüm cəzasının olmadığı yerlərdə cinayət hallarının da az olduğunu və bu edam cəzasının digər insanlar üçün nümunəvi hərəkət olmayacağını bildirir. Tolstoy eyni zamanda edam cəzasının sadəcə bəlli təbəqəsi üçün edilməsinə də qarşı çıxır. Və dövləti ciddi şəkildə tənqid edir. Kitabın hekayəsinə gəlincə isə bir adamın edam cəzası verilməsindən sonra onun keçirdiyi hisslər və nələr yaşadığından bəhs edilir. Mənə təsir edən kitablardan biri oldu. Sanki qəhrəmanla birlikdə o anları hiss etdim. Diqqətimi çəkən bir nüans isə qəhrəmanın nə günah işlədiyinin qeyd edilməməsi idi. Məncə yazar bilərəkdən bunu qeyd etmək istəməyib. Çünkü qəhrəmanın nə günah işlədiyini bilsək əgər bəlkə də ona qarşı içimizdə bir qərəz olacaqdı. Belə olduqda isə qəhrəmanın nə günah işləməsinin heç bir önəmi olmaqsızın edam cəzasının nə qədər qorxunc, iyrənc bir cəza sistemi olduğunu aydın bir şəkildə göstərir. Bəzən Türkiyədə hər hansısa bir cinayət vəya təcavüz hadisəsi olduqda çoxluq, edam cəzasının geri gəlməsini istəyir. Edam cəzası heç bir halda nə cinayət hallarının nə də ki, təcavüz ya da istismar hallarının qarşını almır. Düzgün bir hüquq sistemi olduğu yerdə cəllada heç bir ehtiyac yoxdur. Ümid edirəm edam cəzasının geri gəlməsini istəyən təbəqə bir gün bu kitabı oxuduqda öz fikirlərindən utanarlar.