Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

244 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Araştırma bakımından yeterli bulduğum, anlatım ile birlikte çizginin dışındakileri anlatan farklı bakış açılarıyla başarı kavramına yaklaşan bir kitap. Gelin biraz inceleyelim çizginin dışındakileri. Kanada'daki hokey oyuncu gruplarının incelendiğinde aynı yılın ilk aylarında doğanların sivrilip başarılı olduğuna değiniyor önce kitap. Yani başarılı olmak için şanslı doğmak gerekiyor. Yapılan araştırmalar sonucu Kanada'da amatör ligden yükselen ve öne çıkan tüm oyuncuların yaşıtlarına kıyasla yılın ilk aylarında doğmuş kişiler olduğu meydana çıkıyor. Ocak, Şubat, Mart doğumluların yaşıtlarına göre fazla büyüklük ve deneyimden gelen fiziksel ve zihinsel adaptasyonun getirilerine yer veriliyor. Daha sonra bilgisayar programcılığında çağımızı etkimemiş insanlarin belirli şanslarının olduğu gibi konulara değiniliyor... Eğer 1950'ler gibi gelişmelerin birbirini izlediği bir dönemde doğmuşsanız değişim yaratma şansınızın çok büyük olduğundan bahsediyor ki bu konuda hiç de haksız sayılmaz yazarımız. Bu konuda tanıdığımız bazı kişiler ve doğum tarihleri: 1. Steve Jobs: 24 Şubat 1955 2. Bill Gates: 28 Ekim 1955 3. Paul Allen: 21 Ocak 1953 4. Steve Palmer: 24 Mart 1956 5. Eric Schmidt: 27 Nisan 1955 6. Bill Joy: 8 Kasım1954 Yazarımız şanslı doğmamız, doğru zamanda dünyaya gelmemizin önemini vurguluyor tabi ama bu insanların ne kadar çalıştığını da eklemeyi unutmuyor. Çünkü pratiğin de ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkaran bir araştırmayla geliyor sonrasında 10 bin saat kuralından bahsediyor. Uzmanlar gerçek uzmanlık için sihirli sayının 10 bin saat olduğuna inanıyor. Yani bir konuda uzmanlaşmanın kabaca 10 yıl alması öne sürülüyor araştırmacılar tarafından. Tabi daha başka konulara da değiniyor kitapta. Fakat kitapta az başarı hikayesi yer alması ve bazı konuların biraz uzatılmış olması bir yerde eksik bir izlenim bıraktı. Ama farklı bir perspektif için okuyun derim. Neticede başarı herkesin biyografisinde yer alan fakirlikten yükselerek zengin olma sonucuna dayanmıyor. Malcolm'a göre çevre, kültürel miras, doğum yılınız, aileniz, fırsatlar ve çokça pratik sizi çizginin dışına çıkarabiliyor. Mesela yazara göre Çinlilerin pirinç topladığı için matematikte daha başarılı ve şanslı olduğu gösteriliyor. Bu incelemeden sizi "Coğrafya kaderdir." klişesi ile uğurlamak istemiyorum ama Malcolm bu konua çok ısrarcı. Sizin de şartlarınız ve zekanız uygunsa eğer, başarıya giden yolda sizi de çizginin dışına alalım :) Keyifli okumalar.
Outliers
OutliersMalcolm Gladwell · MediaCat Yayınları · 20228bin okunma
··
10,1bin görüntüleme
Damla Bilge okurunun profil resmi
Doğum tarihiyle başarıyı ilişkilendiren bir kitap olsa olsa astroloji kitabı olur herhalde. Emin misiniz kitabın bu kadar 'çöp' 'bilimsellikten uzak' anlamsız olduğuna? Bu kadar sevilen ve sayılan bir kitap bir astroloji kitabıymış demek :) Üzüldüm..
Burak Sabancı okurunun profil resmi
Tek yönüyle başarıyı ona bağlamıyor neyse ki.. Bakış açısı kazandırmak bakımından bunu sevdim açıkçası neticede ortaya attığı bu düşünceleri verilerle ve örneklerle destekliyor.
Betül okurunun profil resmi
Ben bu kitabı çok sevmiştim he
Burak Sabancı okurunun profil resmi
Çizginin neresindeymişsin sen Betül :D
8 sonraki yanıtı göster
Nurgül okurunun profil resmi
Güzel bir inceleme olmuş 😀💯
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.