Çizginin Dışındakiler

Outliers

Malcolm Gladwell

Bazı insanlar neden başarılı olur?
2022 142. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2022 20:48
Başarılı insanların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outlet'te yazarımız bizlere başarının gerçek hikayesinin bundan çok daha farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini söylüyor. Başarının sadece çalışmaktan ibaret olmadığını birçok faktörün etkili olduğunu; çevre, kültür, doğum yerleri, doğum tarihleri hatta fiziksel özelliklerin bile başarı üzerine etken olduğunu yazarımız bizlere örneklerle araştırmalarla anlatıyor. Başarılı olma diziliminde kitap oldukça mantıklı ve akla yakın değerlendirmeler içeriyor. Sonuçta insan bazen bazı şeyleri seçemiyor. Yazarımızın verdiği örnekler gerçekten ilginç ve şaşırtıcı. Dünyada toplumsal yaşanan olayların yakın zamanda da yaşadığımız pandemi sürecinde de gördüğümüz bazı gerçekler yazarımızın düşüncelerini gerçekten destekliyor. Sosyalleşme becerilerimizin zayıfladığını, elektronik aletlerle beyinlerimizin uyuşturulmuş olması, çocukların yanında sürekli ebeveynlerinin olmasından kaynaklı kendi ayakları üzerinde durmakta,kararlar almakta zorlandıkları, kendi sorunlarini çözmede yetersiz kalmaları,eğitime uzaktan devam edip okula gidemeyen araştırma becerisi gelismeyen çocuklarımız.... Pandeminin olumsuz etkilerini saymakla bitiremiyoruz ve bu kitabı okurken evet diyoruz başarılı olmada sadece Zeki olmak etken olmayabilir. Çünkü bizler varlığımızla bir bütünüz. Kısacası Bir eğitimci olarak öğrencilerimin başarılı- başarısızlık durumlarına değerlendirirken göz önüne almam gereken farklı faktörlerin olduğunu görmüş oldum iyi ki okudum dediğim kitaplardan bir tanesi mutlaka okuyun.
İnsan
2021 55. kitabı
Bu kitaptan anladığım 3 şey var; 1) bir şeyi 10.000 saat boyunca yaparsan onda ustalaşırsın 2) ne zaman doğduğumuz ve ailemizin bunun üzerine ne yaptığı hayatımız üzerinde büyük rol oynar 3) hayatımızda büyük değişiklikler olmasında biraz şans ve o şansları nasıl değerlendirdiğimiz asıl farkı yaratır
Düşünce
Çizginin dışındakiler
2023 36. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2023 14:09
Malcolm Gladwell’in bu eseri, başarının ardındaki sırları ve yüksek başarıya ulaşan insanların ortak özelliklerini inceliyor. Kitap, bireylerin kişisel özelliklerinden ziyade, kültürel arka planları, aileleri, nesilleri ve yetiştirilme tarzlarının başarı üzerindeki etkisine odaklanıyor. Gladwell, başarılı insanların sadece zeki veya yetenekli oldukları için değil, aynı zamanda doğru zamanda doğru yerde bulunmaları ve 10.000 saat kuralı gibi belirli avantajlara sahip olmaları nedeniyle başarılı olduklarını savunuyor. Yani, başarıya giden yolda sadece bireysel çaba ve azim değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel faktörlerin de büyük rol oynadığını ileri sürüyor. Kitap, Bill Gates’ten Beatles’a kadar birçok ünlü başarı öyküsünü ele alarak, bu kişilerin başarılarının arkasında yatan gerçekleri ve genellikle göz ardı edilen faktörleri ortaya koyuyor. Gladwell, başarının sadece bireysel çabaların sonucu olmadığını, aynı zamanda kişinin içinde bulunduğu çevrenin ve fırsatların da başarıda önemli bir rol oynadığını vurguluyor. “Outliers” kitabı, okuyuculara başarı kavramını yeniden düşünme fırsatı sunuyor ve başarılı insanların hikayelerini anlatırken, okuyucuların kendi potansiyellerini keşfetmeleri için ilham veriyor. Kitap, hem eğlenceli hem de düşündürücü anekdotlarla dolu ve Gladwell’in akıcı anlatımı sayesinde okuması keyifli bir eser. Tavsiye ederim.
2022 240. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2022 23:39
Outliers benim için sıra dışı, farklı bir okuma oldu. Araştırma ve verilere dayalı bir kitap olduğu için sayılara fazla takılmadan okuyun derim, daha çok keyif alırsınız :) Anlatımı oldukça anlaşılır olduğundan hoşuma gitti. Yaşamınızda sadece zekanın yetersiz olduğunu, özellikle çok çalışmadan bir yerlere gelemeyeceğinizin altını çizen yazar, çizginin dışında olabilmek için bir sürü olguların var olması gerektiğini anlatıyor. Örneğin aile kültürü ve kökeniniz, doğum tarihi ve doğum yeriniz bile başarılı olmanızı etkileyebilir. Hedef odaklı olup ve birazda şansınız varsa başarıya giden doğru yoldasınız demektir. Kendi adıma her zaman kulağıma küpe olan bir cümleyle kitabı şöyle özetleyebilirim. “Emek harcamadan amacına ulaşamazsın.” Okumak isteyenlere keyifli okumalar dilerim.
2021 6. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2021 13:58
8.3 lük puanini haketmeyen bombos bir kitap. icerik olarak 1 sayfa yeterli olurmus bu kitap için. Toplumun küçücük kesitlerinde küçücük gözlemler yapilarak genellemeye ulasmasi, hele ki fakir göçmen çocuklarin Amerikanin saçma sapan egitim sisteminde var olabilmesi için, bütün günlerini sadece okul ve ödeve ayirmalarindan övgü ile bahsedilmesi kitabin ne kadar eski kafali çikarimlari oldugunun kaniti.
2024 1. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2024 00:00
Kitap, başarının arkasındaki faktörleri anlamaya odaklanır ve başarıyı sadece bireyin yetenekleri ve çabasıyla açıklamaz. Gladwell, başarıya giden yolda şans, doğum tarihi, kültürel miras gibi faktörlerin etkisini inceler. Kitap, örnek olaylar ve istatistiksel verilerle desteklenerek, başarılı insanların ardındaki görünmeyen etmenleri ortaya koymaya çalışır. Özetle, "Outliers", başarıyı çevresel ve sosyal faktörlerle birlikte ele alarak geleneksel bakış açılarını sorgular ve okuyucuları düşündürür. Outliers Malcolm Gladwell
Kişisel Gelişim
2023 1. kitabı
Outliers adlı eserinde kişilerin başarıya ulaşma adına verdikleri mücadele harici konulara da değinmektedir. Başarılı bir kariyere sahip olan insanlar özellikle dünya çapında ismi duyulan karakterler azimden daha fazlasına sahiptir anlayışını vurgulamaktadır. Bu insanların verdiği çaba kadar çevreleri, aileleri, doğdukları yerler gibi birçok ayrıntının birbiri ile paralel seyretmesine değinmektedir. Kitap, aslında büyük başarı ile sonuçlanan kariyer hedeflerinin çok daha ayrıntılı ve karmaşık bir yapı içerdiğini anlatmaktadır. Eser içerisinde ilginç bir ayrıntı olan, Bill Gates ve Beatles’in ortak yanlarının olduğunun anlatılmasıdır. Bu ortak yanların başarıyı sağlayan araçlar olduğu anlatılmaktadır. Malcolm Gladwell
Araştırma-İnceleme
2024 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2024 00:48
Yeni yılın ilk kitabı, iyi ki bu kitapla başlamışım. Outliers hayatın kara mizah anlayışının bize sunumu gibi bir kitap bana kalırsa. Ne demek istiyorum açıklıyım; Pilot olsanız saygınızdan uçak düşürür müsünüz? Hokey oyuncularının en başarılı olanlarının hep ocak şubat mart aylarında doğmuş olması Allahın bir takdiri olabilir mi? Matematik ve çeltik tarlası arasında bir bağıntı kuracak olsanız? Peki ya ataları kanlı bıçaklı belalı bir milletten geliyor olsanız ve ben sizin de saldırgan olabileceğinizi iddia etsem ne düşünürsünüz? Özellikle son kurduğum cümlenin çok tehlikeli yerlere çekildiğini ve çekilebileceğini bugün soykırıma ya da en iyi ihtimalle aşağılanmaya maruz kalan halklardan çok iyi biliyoruz. Kitap bana kalırsa tüm öğretmenlerin okuması gereken bir eser. Gelişim dönemleri ile bu kadar yakından ilgilendiğim halde Matta etkisi gibi bir etkinin varlığını tahayyül bile etmemiştim. Hayatımızda her küçük detayın ya da dışlanmış -a rağmen dediğimiz şeylerin ... sebebiyle olduğunu okumak garip ve büyüleyici bir heyecan. Kültürünüz, yaşadığınız coğrafya, tarihsel zaman, aile yapınız, sosyoekonomik düzey ( Kitapta bahsedilen ekonomik düzey konusunu detaylandırmak için Otuz Milyon Kelime okunabilir.) kısacası insanın başarılı olması tek bir koşula değil- sadece kişinin iradesi ve azmi gibi-Birden fazla etmenin bir arada bulunmasına bağlıdır.Yoksa 195 IQ ile Langan'ı da başarılarıyla akıllarımıza mıhlanmış pek çok insanın yanında görüyor olabilirdik.
Azim ve Başarı
2017 18. kitabı
Okunma: 31 Mart 2017 16:55
Harika bir kitaptı, hemen okuyayım diye vakit aradım resmen. Dünyaya bir amaçla geldiğini, eğlenmenin bir yere kadar olacağını düşünenler için çok faydalı bir kitap bence. Benim en çok hoşuma giden bölüm ise 4. bölüm Dehaların sorunu, 2.Kısım oldu. Nedeni ise, başarıyı sağlayan birçok faktörün olduğu evet kitapta söyleniyor. Ancak bu kısımda geçen aile yapımızın, aile ortamımızın, anne babamızın bizi nasıl yetistirdiğinin daha doğrusu küçük yaşlarda elde edebildiğimiz fırsatlarla ilgili bölüm bence insan gelişiminde en önemli kısımlardan birisi. Bu nedenle özellikle bu bölümün yeni anne-babalar veya adaylar tarafından okunması önemli olabilir bence :) Son olarak diyeceğim : Yazar bu ve benzeri birçok başarıda rol oynayan faktörü çok güzel bir şekilde açıklamış. Okunması gereken bir kitap :)
İlişkiler
2022 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2022 10:30
İnceleme yazmaya başlamadan önce kitaba ne kadar yüksek bir puan verdiğinin farkına varıp, puanı düşürdüm. Kitapta bir den çok konu var ama bana göre; üç esasa dayanmış. Coğrafya kaderdir 10.000 saat pratik ile ancak profesyonel olunur. Şans faktörü en zengin olanlar için bile geçerlidir. Kitap bunu anlatmak için 244 sayfa okumanızı istiyor işin özeti bu dur arkadaşlar. Herkese iyi okumalar
Araştırma-İnceleme

Malcolm GladwellYazar · 10 kitap
Malcolm Gladwell, 1963 İngiltere doğumludur. İnşaat profesörü İngiliz bir baba ile Jamaikalı psikoterapist bir annenin oğlu olarak Kanada'da büyümüştür. Tarih öğrenimini tamamlayıp New York'a yerleşen yazar 1987-1996 yılları Washington Post'ta ekonomi, ve bilim konularında yazdı, bir süre de bu gazetenin New York Bürosu'nu yönetmiştir. 1996'dan bu yana The New Yorker dergisinin yazarları arasında yer alan Gladwell 2000'de yayınladığı Kıvılcım Ânı (The Tipping Point) ile çok büyük bir başarı yakalamış ve 2005'te yayınlanan Göz Açıp Kapayıncaya Dek (Blink) ile başarısını katlayıp İş Dünyasının itibar edilen bir gurusu haline gelerek 'Pazarlamanın Yeni Tanrısı' olarak anılmaktadır. Akademisyen değil gazeteci kökenli olan yazar işletmecilikte bilimsel devrimlere yol açan bakışıyla Peter Drucker'ı anımsatmaktadır.