insanın değer ölçütü
2021 7. kitabı
Kitap başlı başına çok güzeldi ama benim en çok dikkatimi çeken şey yazarın değer yargılarını eleştirdiği kısım oldu. Yazarın da zaten detaylıca anlattığı şeyi size kendimce aktarmak isterim. İnsanların değerlerini ölcerken Hitler Almanyasında yapıldığı gibi onurdan gelen değer ile yarardan gelen değer karıştırılıyor arık birçok toplumda. İnsanların değeri topluma olan aktif katkılarıyla ölçülüyor. Halbuki bu bir yönüyle nihilistliğe kaçan bir düşünce. Çünkü bu tutum bizi şuraya götürür: Her şey topluma olan katkısı doğrultusunda değer kazanır. Kişinin varoluşundan gelen bir değer yoktur. Dolayısıyla bu tutumu savunduğumuz taktirde aynı Hitler gibi bizim de nevrotik rahatsızlığı olanlar, sakatlar, yaşlılar gibi toplumsal yaralılığını kaybedenleri öldürmemizin önündeki tek engel insanın kişisel tutarsızlığıdır. Yazar insanın değerini tüm bunlardan ayrıştırarak Şöyle açıklamış; "Her bireyin değeri onunla kalır. Bunun nedeni ise geçmişte söz konusu kişinin gerçekleştirdiği değerlere dayanır ve bugun koruduğu ya da koruyamadığı yararlılığa bağlı değildir".
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,3bin okunma