2021 71. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2021 22:28
Vakıf serisinin 7. ve son kitabı Vakıf İleri, bir medeniyetin karşılaştığı kriz durumları,rejim değişikliği, gerileme ve çökme aşamasında bilgiye ulaşmada sınırların artması, tıpta ve pozitif bilimlerde gerileme belirtilerinin etkisi gibi konuları vurgulayarak, politik ve toplumsal göndermelerin öne çıktığı bir yapı sergiliyor.Bu yönüyle serinin ilk iki kitabı ile benzerlik gösterdiğini düşünüyorum. Bilimkurgusal öğeler ve olayların geri planda kalması, düşünce akışları ve kişilerarası diyalogların öne çıkması ile durağan bir işleyişe sahip olduğu görüşündeyim. Kitap 4 kısımdan oluşuyor. Her kısım bir önceki kısmın 10 sene sonrasını aktarıyor. Siyasal krizlere karşı Hari Seldon ve yakınlarının baş etme mücadelesinin sürpriz gelişmeler ve şaşırtıcı akıl oyunları ile sonuçlanması her kısmın özellikle hoşuma giden yönleri oldu . İlk kısımda, tüm insanların yönetimde eşit olarak temsil edilmesi görüşünü savunan Laskin Jorunum başbakan Eto Demerzel' e karşı ayaklanır. Eto Demerzel'in herhangi bir eyleme geçmemesi üzerine Hari Seldon ve oğlu Raych incelikli bir plan oluşturur. İkinci kısımda, İmparatorluk'a karşı planan bir direnişe yönelik Hari Seldon ve Raych tarafından verilen mücadeleye odaklanıyor. Üçüncü kısımda Dors Venabili Psikotarih projesini yürütenler arasında bir komplonun planlandığına dair şüpheleri ile yönetimi elinde tutan askeri cuntayı da karşısına alarak harekete geçer. Dördüncü kısımda, çöküş dönemine giren İmparatorluk'ta toplumsal duyarsızlaşma, yozlaşma, yönetimin ve önde gelen kişilerin bu duruma etkileri gözler önüne seriliyor. Halkın bu durumun sorumlusu olarak gördükleri Hari Seldon ve Psikotarih Bilimi'ne yönelik düşmanca davranışları sebebiyle araştırmalarında yalnız kaldığı sürece odaklanıyor.Bu kısım ilk 5 kitapta nasıl kurulduğu anlaşılamayan Vakıflar' ın ortaya çıkış aşamasını anlatması açısından özellikle etkileyici. Sevgili angelsbooks ile birlikte keyifli bir okuma süreci geçirdik. Bilimkurgusal öğeler ve kurulan bağlantılar sebebiyle seride en beğendiğim kitaplar 3 , 4 ve 5. kitaplar oldu.Toplumsal yapıların, insanlığa yönelik tahlillerin,medeniyetlerin yükselme ve çöküş süreçlerinin bilimkurgusal öğelerle birlikte işlendiği bu seri türle ilgilenenlere önerimdir.
Vakıf İleriIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2021971 okunma
Sırada Belgariad mı var ne? 😎
Aylin Büyüksavaş
Yaşasın hele belgariad' ı bir haftada gömeriz🤣 bütün serileri okumalıyız hepsini🤭🤭
Seninle okumak her zamanki gibi çok keyifliydi! Çok teşekkür ederim. :)
Aylin Büyüksavaş
Ben teşekkür ederim, vakıf serisinin bu kadar hızlı biteceği kimin aklına gelirdi☺️nice serilerde buluşmak üzere 💜💜🌸