·128 syf.····Okunma: 09 Temmuz 2021 09:05 Merhaba... Can Yayınları kısa modern klasikler dizisinden Orıana Fallacı'nın Doğmamış Çocuğa Mektup adlı kitabını bitirdim.
İtalyan edebiyatına ait bu eserde evli olmayan kadının istenmeyen bir hamilelik sonrasında anne adayının iç sorgulamalarını gördüğümüz bu kitapta günümüzde de hâlâ tartışması süren kürtaj konusuna eğiliniyor. Günümüzde bu tartışma daha çok "kürtaj haktır" ya da "kürtaj insanlık suçudur" minvalinde ilerlerken bu kitapta bambaşka bir şekle evriliyor. Kürtajın hak olduğu görüşünü doğru bulan biri olarak konu bir anda kürtaj haktır ya da insanlık suçudur yerine "çocuğu doğurmak istemeyen anneye yapılan 'çocuğu doğur' baskısı ile "çocuğu doğurmak isteyen anneye yapılan 'çocuğu doğurma' baskısı arasındaki zıtlık bir anda karşımıza çıkıyor. Ki bence ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Ve bu konunun ise nedense ülkemizde ya da feminist çevrede / yazında hiç önemsenmediğini görüyorum. Böylelikle de ülkemizde kürtaj haktır ya da insanlık suçudur arasına sıkıştırılan bu tartışma daha büyük bir sorunun gölgelenmesine neden oluyor: Baskı. Aslında çocuğu doğurmak istemeyen annenin çocuğu doğurmak zorunda bırakılması ne anlama geliyorsa çocuğu doğurmak isteyen annenin çocuğu doğurmamaya zorlanması da aynı anlama geliyor.
Bu baskıyı ise kitabın hemen başında ilk başta anne adayının çocuğu aldırmakla aldırmamak arasında bocalamada kalırken annenin çocuğu doğuracağı kararı almasından sonra babanın, iş yerindeki patronun, dokturun, hemşirenin kadına bakışında görüyoruz. (Annenin çocuğu doğurmaya karar vermesi spoiler değildir çünkü anne bu ikilemi kitap boyunca yaşayacak)
"Hekim olsun, hemşire olsun, hiç hoşlanmadıkları bir şeymişim gibi davrandılar." (syf.27)
Kitabın sonundaki mahkeme sahnesi ise son zamanlarda okuduğum en iyi bölümlerden biriydi.
Kitapta diğer ele alınan konular ve sorulan sorular ise şunlar: Doğmuş olmak mı daha iyi yoksa doğmamış olmak mı? Bir insanı yaşamaya zorlamak doğru mu? Açlığın, savaşların, hastalıkların, haksızlıkların hüküm sürdüğü dünya da çocuk doğurmak suç mu? Aile gerçekten kutsal mı? Kadın-erkek eşitliği, aşk, özgürlük ve anne kavramları...
Çok severek okuduğum bir kitap oldu... Şu 7 aylık dönem boyunca da 2021'de okuduğum en güzel kitaptı. Kısa kısa bölümlerden oluşan, akıcı bir eser. Herkese öneririm, keyifli okumalar...