Geçmişinde takılı kalmış ve bu konuda oldukça yaralı Helin Aktan, Ekip için Sokak Nöbetçileri adında 5 kişinin içine dahil oluyor. Fakat bu görevde kendisi gibi yaralı beş çocuğun onu nasıl tamamlayacağından habersiz. Her ne kadar aralarına bir ajan olarak gitse de o beş kişinin arasında bilmediği aile kavramını öğreniyor, içinde ukte kalan ve mahrum olduğu birçok şeyi bu sayede fark ediyor.
Sokak Nöbetçileri benim daha önce Wattpad üzerinden okuduğum bir kitaptı. Kitap Wattpad'dekinin aynısı değil, ufak değişiklikler var ama kurguyu bozmuyor, olumsuz etkilemiyor. (kitap Wattpad'de 21. bölüm, Sokak Lambası'nın sonuna kadar. Devamı şu an kitap olarak yok.) Aslı'nın kalemiyle ilk defa bu kitapta tanıştım. Asla yormuyor ve oldukça akıcı, kendini çok güzel okutuyor. Kurgusu ve öğrettikleri bakımından da çok üst bir seviyedeydi. Yani 'alayım, çerezlik okuyayım' kitaplardan değil. Bir kere okudunuz mu, onların dünyasıyla tanıştınız mı size katacağı o kadar çok şey olacak ki... Mutlu ile ne olursa olsun gülebilmeyi, Işık ile başkaldırmayı ve direnmeyi. Lâl ile aslında sessizliğin de bir ses olabileceğini, Bartu ile öfkeyi ve gücü. Yankı ile umudu. Onu bir kelimeyle tanımlayacak olsam bu umut olurdu. O kadar güzel, o kadar naif bir ruhu var ki. Keşke gerçek hayatta var olsan Yankı Sarca. Helin... Helin'den her şeyi. Gücüyle, güçsüzlüğüyle, yaşadıklarıyla, yaşayamadıklarıyla, acılarıyla, umutsuzluğuyla... Keşke kendime çekip de sarılabilsem dediğim nadir karakterlerden.
Benim için her daim el üstünde tutacağım, kalbimde taht kuran bir kitap olacak. O yüzden önermek kelimesi basit kalır. Kitabı alın okuyun, asla pişman olmayacaksınız. Sizden hiçbir şey alıp götürmeyecek. Aksine her karakterde kendinizden bir şeyler bulabileceksiniz. Alın okuyun ki her sokak lambasının altında buluşabilelim, her sokak lambası, her bisiklet bize onları hatırlatsın. Alın okuyun ki Helin'i o kırmızı ışıklı odada yalnız bırakmayalım. Kaldırdık mı Sokak Nöbetçileri'ni sokak lambasına doğru? Kaldırdık kaldırdık. Ve hiçbir zaman son olmayacak.
"Sokak Nöbetçileri.
Onlar benim kitaplarım, filmlerim, şehirlerim, insanların olmaya başladılar." Size bu alıntıyla belki onları anlatabilirim.
Onların bendeki yerini yazıya dökmeye, size göstermeye çalıştım ama bilin ki onlar benim için bu anlatabildiklerimden çok daha fazlasılar. Artık biri önerebileceğin bir kitap var mı diye sorarsa gönül rahatlığıyla önerebileceğim kitapların en başında yer alıyorsun Sokak Nöbetçileri.
Kitap argo kelimeler barındırıyor. Bunu bilerek okuyun^^ Ve ilk kitap için yaş sınırı 15+ - 16+.
Unutmayın; 'Her zaman başka bir yol vardır.'