Gvnf

@Gvnf__
2021 16. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2021 20:13
herkese merhaba .. Gününüz nasıl geçti? Hani bazı kitaplar vardır çok merak edersiniz ama hep ertelersiniz okumayı bu kitap benim için tam olarak o kitap. Tarihi bir roman gibi gözükse bile fantastik ya da masalsı bir roman olduğunu söyleyebilirim. Bilim ile felsefenin iç içe olduğu 1600 lü yıllarda geçen düşsel bir yolculuk... Düşsel diyorum çünkü Uzun İhsan Efendi düşlerinde dünyayı gezerek bir atlas çiziyor. Sonra da bu atlası oğlu Bünyamin'e verip onu bir maceraya gönderiyor... Bize de bu maceraya eşlik etmek kalıyor... Başlarda farklı karakterler çıkıyor karşımıza ama sonra öyle güzel bağlanıyorlar ki bütünlük kazanıyor bir anda hikayemiz... Bünyamin'in eline geçen uğursuz bir para, onu Ebrehe'nin karanlık dünyasına götürüyor... Okurken hep merak ettim bu para neden bu kadar önemli diye... Sorunun cevabı da geliyor hâliyle... Hem de hiç akla gelmeyecek şekilde... Ebrehe'nin korkuları ve bundan kurtulma çabaları, kehanet aynası, zamanı geriye sarma düşüncesi ve yöntemi okurken beni tam anlamıyla kitaba kilitledi... Puslu Kıtalar Atlası’nda önceden yazılan her şeyin yaşanması gibi hayatta da yaşayacağımız her şey doğduğumu andan itibaren yazılıyor. Kitabın başlarında Rendekâr ( René Descartes)' ın "Düşünüyorum öyleyse varım" sözünden yola çıkıp "varım ama kimim?" diye devam eden bir varlık sorgulaması var Uzun İhsan Efendi'nin... Belki tercihlerimiz sonucunda yolumuzu oluşturuyoruz fakat her tercihin sonucu da önceden belirlenmiş oluyor. Uzun İhsan Efendi’de düşlerinde bizler için güzel şeyler düşünüyor olsun ki hayat bize çok daha güzel şeyler getirsin. Ne de olsa bir düş içerisindeyiz :) --ALINTILAR-- Gerçek olan biri beni düşlüyor. O gerçek, ben ise bir düş oluyorum. Yaşanılananlar, görülenler ve öğrenilenler ne kadar acı olursa olsun, macera insanoğlu için büyük bir nimetti. Çünkü dünyadaki en büyük mutluluk, bu Dünya'nın şahidi olmaktı.. Yeniçeriler kapıyı zorlarken” düşler üstüne düşüncelere dalan Uzun İhsan Efendi, kapı kırıldığında klasik ama hep yeni kalabilen sonuca ulaşmak üzeredir: “Dünya bir düştür. Evet, dünya... Ah! Evet, dünya bir masaldır.” Geçmiş üzerine, dünya hali üzerine, düşler ve “puslu kıtalar” üzerine bir roman.. Gerçekle düşün harmanlandığı bu yolculukla düşünmek için bize muhteşem bir eser vermiş İhsan Oktay Anar... Herkese kitaplı günler dilerim.. Sevgiyle kalın..<3
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,8bin okunma