·224 syf.····Okunma: 23 Temmuz 2021 15:17 Ünlü dilbilimci Noam Chomsky ve tarihçi Ilan Pappe’nin Filistin meselesine dair karşılıklı diyalog ve kısa yazılarından oluşan harika bir eser. İkisi de aslen Yahudi ve bir dönem Siyonist olan bu kıymetli bilim insanları Filistin konusunu hem tarih hem de siyaset bağlamında ele alıyor ve İsrail’in yürüttüğü ayrımcı, sömürgeci ve kanlı politikaların inanılmaz bir fecaate sebep olduğunu, tüm bunları durdurmak için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyorlar. ABD’nin İsrail’i nasıl desteklediğini, Yahudileri Avrupa’da istemeyen İngilizlerin Filistin’i nasıl Yahudilere verdiğini, Hamas’ın demokratik şekilde seçilmiş olmasının ABD’nin darbe yapmaya çalışmasına nasıl sebep olduğunu ve Avrupa’nın bu süreçteki utanç verici rolünü detaylı bir şekilde ele alıyorlar. Özellikle Güney Afrika’daki Apartheid (Ayrımcılık) Rejimi ile kıyaslamalar yaparak günümüz Filistin meselesinin de içeriden olmasa da dışarıdan baskı ile çözülebileceğini ve İsrail’in işlediği suçların bedelini ödemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Türkçe’ye “Filistin Üzerine Konuşmalar” şeklinde çevrilmiş olan bu eseri herkese tavsiye ederim. #freepalestine