2021 14. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2021 17:17
Açıkça söylemem gerekirse, kitap beklentilerimi tam olarak karşılamadı. Özellikle arka kapağında yer alan Margaret Atwood’un sözlerini okuyunca oldukça heyecanlanmıştım. Ancak kitabı okumaya başladığımda bir miktar hayal kırıklığı yaşadığımı da inkâr edemem. Buna rağmen kitap beni etkiledi. Çünkü hayatımda ilk kez kitaplar üzerine yazılmış bir kitap okudum ve bu deneyim benim için oldukça farklıydı. Ray Bradbury, yaşadığı dönemin çok ötesinde düşüncelere sahipmiş. Kitapta ele aldığı birçok konu, yalnızca kendi çağına değil, bizim yaşadığımız çağa da ışık tutuyor. Geçenlerde bir aile büyüğümle konuşurken bana şöyle dedi: “Artık bir yaşındaki bir bebek bile telefon kullanmayı biliyor. Ebeveynler çocuklar sussun, oyalanıp dursun diye daha çok küçük yaşlardan itibaren ellerine telefon veriyorlar. Kimse kitap okumuyor artık.” Bu sözleri duyduğumda aklıma doğrudan bu kitap geldi. Bradbury’nin anlattığı dünya tam olarak bizim dünyamız olmasa da, onun uyarılarının bugün hâlâ geçerliliğini koruduğunu düşünüyorum. Belki de bu kitap, geleceğimizi kurtarmaktan çok, neleri kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu fark etmemize yardımcı oluyor. Kitabın adı da beni ayrıca etkiledi. Fahrenheit 451, adını kâğıdın yanma sıcaklığı olduğu söylenen Fahrenheit 451 dereceden alıyor. Daha kitabın kapağında bile hikâyenin ruhunu hissetmek mümkün. Eksik bulduğum yönleri olsa da, herkesin en az bir kez okuması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum.
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 2022108,2bin okunma