Puan vermedi·128 syf.····Okunma: 25 Temmuz 2021 08:50 Paul İle Virgine / J.H Saint Bernardin :
Sonunda çarpıcı bir kitap okumayı uzun süreden sonra başardım . Çok tanınmış bir yazar değil Saint Bernardin , hatta hemen hemen kimse bilmez . Ben tanınmamış yazarları okumayı seviyorum , farklı limanlara açılıyor gibi hissediyorum çünkü . İyi ki de okumuşum diyorum . Kitap çok kısa 100 sayfa falan ama bitirince üstümdeki hüznü saatlerce atamadım . Kitabın konusu aslında çok basit , uzun bir ayrılığın beraberinde getirdiği imkansız aşk , toplumsal statüler ve kabile yaşamı . Sanayi devrimi ile gelişen sınıflar arasındaki farklılıklar ve bunun insan tabiatına yansıması .. Evet bunu birçok yazar işledi , imkansız aşklar toplumun her döneminde vardı zaten ama Paul ile Virgine başka benim için . Paul ile Virgine beraber büyüyen iki arkadaş ama zamanla birbirlerine aşık oluyorlar . Virgine teyzesinin yanına gitmek için ailesini ve Paul ‘u bırakıyor çünkü mirastan pay almasının tek şartı bu . İki sene boyunca hiç görüşmüyorlar ama Paul onu her daim bekliyor . Benim kitapta en çok canımı acıtan yer ise Virgine ‘in her mektupta ailesine arkadaşlarına yazmasına hatta evin köpeğini bile unutmamasına rağmen onlarca mektupta Paul ‘un adını bile geçirmemesiydi . Bu öyle bir detay ki beni paramparça etti . Buna rağmen Paul Virgine öldükten sonra yaşamak istemiyor . Hep bir taraf daha fazla seviyor sanırım . Sevgide adaletin terazisi bir tarafa daha ağır basıyor . Kitabın diline gelecek olursak yazar J. J . Rousseau ‘dan çok etkilenmiş hatta felsefesi antroposantrizm ile mutluluğun temel koşullarını arayıp bulmak olduğu için birçok paragrafta felsefenin yapı taşlarını görebilirsiniz . Herkesin kitaplığında bulunması gereken bir kitap . Bir gün sevilirsem , Paul ‘un sevdiği gibi sevilmek isterim her şeyden önce .
Elveda Paul.