Puan vermedi·83 syf.····Okunma: 26 Temmuz 2021 19:14 stefan zweig in yazdığı güzel bir eser. başta gerizekalı denecek düzeyde bir çocuğun gördüğü hamleleri anında ezberlemesi ve bir robot misali o hamleleri yanlışsız uygulaması sayesinde dünya şampiyonu olması. bu şampiyonu gören bir adam ve birkaç kişi şampiyonu yenmeye çalışmaları ama bir şey elde edememeleri ardından gizemli bir yabancının gelmesi ve olayları tersine çevirmesiyle olay örgüsünün değiştiği bir kitap. aslında bu yabancının hayat öyküsü de garip. hitlerin ele geçirdiği adam bir yıl gibi bir sürede bir odada her şeyden uzak tutuluyor sorgular harici ve sonradan eline geçen bir satranç kitabı sayesinde tutsak hayatı değişiyor. bu kitap sayesinde kendini satranca çok kaptırıyor hatta satranç zehirlenmesi gibi bir tabire kadar. sonradan bir şekilde kurtuluyor ve bu adamlarla aynı gemiye geliyor. bir yerde sadece gördüğü hamleleri robot misali uygulayan adam diğer tarafta satrancı zehirlenmeye kadar götürüp oynayan adam. bir tarafta çok yavaş ve karşı hamleleri savuşturmaya çalışan bir adam diğer taraftan har hamlenin getirdiği sonucu saniyesinde görüp karşı saldırıyı saniyesinde veren adam. tabiki ilk oyunu satrancı zehirlenene kadar oynayan adam kazandı ama 2. oyunda daha fazla bu yavaşlığa dayanamadı oyunu bıraktı be kitap sonlandı. kitap bize bazı şeyleri düşündürmeye çalışıyorken satranca da meraklandırıyor. güzel ve kısa bir roman olmuş.