···Okunma: 29 Temmuz 2021 11:22 Acımak
Geçenlerde kütüphaneye uğrayıp sadece kitaplarımı teslim edecekken, Reşat Nuri'nin kitaplarını gördüm ve hiç okumadığımı fark ettim. Acımak ve Çalıkuşu'nu ödünç aldım. Biraz muhabbetimizin oluştuğu kütüphaneci yanımda peçete bulundurmamı ve mutlaka dizisini de izlemem gerektiğini söyledi.
Kütüphanecinin dediklerinden, sayfa sayısının azlığından ve içeriğini hiç bilmediğimden önce Acımak kitabını okudum. Hiç böyle bir içerik beklemiyordum.
Bu kitabın sonunda gözleri dolmayan, tüyleri diken diken olmayan insanlar varsa güçlülüğünü takdir ederim. Sonuna kadar içimden yükselen 'acıma' duygusuna engel olamadım. Çok önemli dersleriyle enfes bir kitaptı.
Zehra, bir köy okulunda yaşının küçüklüğüne rağmen başarısıyla baş muallim. Türlü erdemleriyle harika kişiliğinden bahsedilse de tek bir eksikliği var; acıma duygusu. Olayların sebebiyle değil de sonuçlarıyla ilgileniyor, mesela bir öğrenci hata yaparsa nedenini sorgulamıyor ve de affetmiyor. Bu tavrının temel sebeplerinden olan babasının hastalık haberiyle geçmişe dönüyor. Büyük bir kinle çıktığı yolda bulduğu günce her şeyi değiştiriyor.
Benim kitaptan tek rahatsız olduğum nokta dilinin çok yalın olmasıydı ama onun da zamanını göz önüne alınca sıkıntı olmuyor.
Herkese kesinlikle önerebileceğim bir eser. Çok değerli... Umarım bu eserin hakları İş Bankası'na geçer ve günümüz Türkçe'sine uyarlarlar. Daha çok okunmasını istiyorum.