Özüne bir eleştiri
2021 20. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2021 00:11
Kitaba ismi sebebi ile musevilik dışında diğer monoteizm dinlerinden de bahsedileceği düşüncesi ile başladım;ancak ağırlıklı olarak museviliğin, Hz Musa tarafından Mısır dinlerinden etkilenerek (veya medyenli Musa) tasarlandığı ihtimal ve varsayımsal savlar ile ileri sürülmektedir ve tektanrılı dinler Freud un meşhur Oedipus kompleksinden nasibini almaktadır. Tektanrılı dinler arasında kitapta İslamiyete bir iki cümle içinde hatta Kur’an içeriğindeki hikayelere atıflarla bahsedildiği görülüyor. Asıl konu dinlerin içindeki Baba(tanrı) - oğul(peygamber) fenomenleri üzerinden döndüğü için kanaatimce islamiyete bu sebepten çok yer verilmemiştir. Öte yandan kitap içinde geçen ve yobaz dindarları eleştiren, bir kilise babasının’inanıyorum, çünkü mantıksız’ sözü ile islamiyetin ‘oku’ emri nezaretinde ilim ve mantığın öneminin vurgulanması, dini kural ve yaptırımların nedensellik ilkesi refakatinde açıklanması başkaca bir sebep olabilir. Freud’un bu kitabı ömrünün son demlerinde göç etmek zorunda kaldığı İngiltere de kaleme aldığı göz önüne alındığında, yazarın çalışkanlığı, düşüncelerindeki aforizmalarla merakınızı her daim zinde tutmasından dolayı takdir edilir. Değer verip göz atanlara saygılarımla.
Musa ve TektanrıcılıkSigmund Freud · Say Yayınları · 2019820 okunma