·224 syf.····Okunma: 03 Ağustos 2021 14:45 Daha önce okuduklarımdan farklı konuyu ele alan güzel bir okuma deneyimi oldu benim için.
İza'nın şarkısı..
Başlangıcı ve bitişi olan şeyleri hep bir şarkıya benzetmişimdir. Haliyle bu isim kitabı almamdaki bir nedendi. Güzel de oldu.
49 yıllık evliliği eşinin ölümüyle son bulan yaşlı bir kadının ruh hali sizi karşılıyor kitapta. Etelka'nın yalnız kalışını, ne yapacağını bilemeyişini, geleceğe dair korkularını okuyorsunuz. Sonrasında tek çocukları olan İza'nın annesini yanına almak isteyişiyle birlikte yaşlı kadının tüm kötü duyguları bırakıp tekrar hayata dair kıvılcımlar başlattığını, umutlandığını görüyoruz. Fakat kızının yanına taşınmasıyla istediği, hayal ettiği yaşantısına kavuşamıyor. Çünkü arada kuşak farkı, empati kuramama, herkesin kendince haklı olduğu fakat sorunun çözülemediği iletişimsizlikler var..
Szabo 'nın 1963 yılında yayımlanan bu eseri savaş sonrasında değişen Macar toplumunu, herkesi yalnızlaştıran yaşantıyı, empati yoksunluğunu akıcı bir dille ele alıyor.
Ve bu şarkının sonu "Ölüler konuşmaz." olarak son buluyor.
İyi okumalar dilerim