erkek bir sivrisinek, antenleri vasıtasıyla yak- laşık olarak 400 m mesafedeki dişi sivrisineğin kanat çırpma sesini işitebilecek kabiliyette yaratılmıştır 8
Kur’ân bize bütün bunları bir arada anlattığı için, o yaşanmış olaylar gözü- müzde büyümüyor. Mısır’da büyücülerle karşılaşmanın heyecanını yaşamıyoruz; çünkü sonucu biliyoruz. Büyücülerin iman ettikten sonra başlarına gelenler de bizi fazla üzmüyor; çünkü onların ıztırapları- nın bitmiş ve Allah’ın rahmetine kavuşmuş olduklarını biliyoruz. Denizin yarılması gibi müthiş bir hadisenin öncesinde mü’minlerin neler yaşadıklarını, nasıl bir ümitsizlik ve çaresizlik içinde bocaladıklarını da pek düşünmüyoruz; çünkü maceranın sonu, bizim bulunduğumuz yerden açıkça görü- nüyor. Şimdi bir düşünelim: Bu hadiselerden herhangi birinin yaşanmakta olduğu yerde ve zamanda bulunsaydık, bu kadar rahat olabilir miydik? Sonucunu henüz gözümüzle görmediğimiz o maceralar bize hiç bitmeyecekmiş gibi görünmez miydi? Veya şöyle de düşünebiliriz: Bizim yaşa- makta olduğumuz hayata da böyle bir bakış açısından bakabilseydik, ne görür- dük? Bize hiç bitmeyecekmiş gibi görünen günlerin ve yılların gerçek hayat ve gerçek zaman içinde işgal ettiği yer ne kadardır? Kur’an, İnsanın Ruhuna Zaman Genişliği Verir Yaşadığımız hayata Kur’ân’ın ışığın- da baktığımız zaman üstteki soruya son derece rahatlatıcı bir cevap buluruz. İşte, Kur’ân’ın bir mü’mine kazandırdığı en önemli şeylerden birisi de böyle bir zaman genişliğidir. Bu bilinci en etkili bir şekilde bize yaşatan da, Kur’ân’ın baştan sona ger- çeklerden ibaret olan kıssalarıdır. Bu kıssalar sayesinde biz bir kısacık an içinde boğulmaktan kurtuluruz. Yaşa- dıklarımızı, geçmiş ve geleceğiyle bera- ber, bütün sonuçlarıyla birlikte görmek ve değerlendirmek imkânına kavuşuruz. 11
Odun yanınca kül olur, İnsan yanınca kul olur. HZ. MEVLANA (KS) 58
İyilik yapmak tek başına yetmez, iyiliği zarafetle yapmak lazım. DIDEROT 58