2021 21. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2021 16:26
On adet öyküden oluşan bu kitabın yazarı maNga'nın solisti Ferman Akgül. Kitabın baskısı renkli ve kaliteli. Her öykünün başında, her sayfanın kenarında Kaan Demirçelik'in kaleminden başarılı illüstrasyonlar var. Ferman Akgül'ün biyografisiyle açılan kitap, bu kitabı yazma fikrinin aklına nasıl düştüğünü anlattığı bir önsözle devam ediyor. Yaklaşık yedi yıl önce Ferman Akgül, Blue Jean dergisinde "Akortsuz Hikâyeler" adında bir köşe yazıyordu. Aylık olarak takip ediyordum. İşte bu kitaptaki dokuz öykü o köşedeki hikayelerin düzenlenmiş, üzerinden geçilmiş hali. O zaman olduğu gibi şimdi de severek okudum. İçlerinden favorim ise Bir Elemenin Anatomisi. Distopik, bilimkurgusal tandansı beni etkiledi. Onuncu öykü ise dergide yayınlanmamış, Osmanlı Cadısı "Tırnova" isimli öykü. Kitabın en uzun öyküsü olmakla birlikte Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde geçen gerçek bir olaya dayanıyor. Bulgaristan'ın Tırnova kasabasındaki halk geceleri cadıların onları ziyaret etmesinden, eşyalarını dağıtmasından şikayet ediyor. Osmanlı da kasabaya Nikola adında gayrimüslim bir cadı avcısı gönderiyor. Çıkış noktası bu kadar ilginç olmasına rağmen, öykü beni hayal kırıklığına uğrattı. Çok yüzeyseldi. Böyle bir konu çok daha iyi yazılabilirdi. Özellikle sonu hızlı geçilmişti. 10 sayfa daha fazla yazılsaydı finaldeki o düğümün çözümü okuyucu üzerinde etki bırakabilirdi. İşte böyle... Müziğini sevdiğim bir sanatçının farklı bir yöndeki yeteneğine de şahit olmak güzel. Umarım yazmayı bırakmaz.
Osmanlı Cadısı: TırnovaFerman Akgül · Fantastik Kitap · 2016181 okunma