·144 syf.·
2021 83. kitabı
Stefano Mancuso’yu severim ve ödevlerimde şu ana kadar birçok makalesi ile incelemesinden yararlandım fakat bu kitap o kadar yüzeysel ve basit bir şekilde oluşturulmuş ki, gerçekten okurken beni çok sıktı. Bitirmek için bitirdiğim kitaplardan biri oldu. Bitki koruma ve bitki fizyolojisi derslerinde gördüğüm konuları özet şeklinde tekrarlamış oldum ve benim için yetersiz bir kitap oldu. Bitkilere, bitki dünyasına meraklı ve bu konuda fazla bilgi sahibi olmayan kişilere bu kitabı önerir miyim? Önermem ve bunun yerine Daniel Chamovitz’ten “Bitkilerin Bildikleri” kitabını önerebilirim. Oldukça dolu ve olması gereken bir düzeyde akademik dile sahip bir kitap. Bu kitaba baktığımda neresinden tutacağımı bilemedim çünkü birçok sorunla karşılaştım. Kaynakça, dil, yetersizlik ve daha birçok sorun… Kitabın diline bakacak olursak eğer çok basit ve yüzeysel bir dille yazılmış. Bahsettiği konular çok güzel fakat bu konulara dair yeterli örneklere, alıntılara yer verildiğini düşünmüyorum. Kaynakça, bu kitap için çok büyük bir problem bence. Sonuçta bu kitap “eğitim, araştırma ve BİLİM” kategorisinde bulunuyor ve kitabının sonuna baktığımda kaynakçaya yer verilmediğini görmek beni çok şaşırttı. Botanik ve biyoloji alanında onlarca kitap okudum ki lisans eğitimim gereği de direkt bu alanın içindeyim, şu ana kadar böyle bir kaynak yetersizliği ile karşılaşmamıştım. Kitap 5 bölümden oluşuyor ve her bölümün sonunda “notlar” kısmı adı altında, o bölümde bahsedilen örneklere veya ele alınan konuya yol gösterici kaynaklar, makaleler vb. şeyler bulunuyor. Birinci bölüme baktığımda Antik Yunan’dan Rönesans’a kadar olan dönemlerde ve daha ileri dönemlerde filozofların, botanikçilerin bitkilere bakış açısından bahsediyordu. Aristoteles ve Darwin bu konuda zaten olmazsa olmaz örnek iki isimden biri ve kitapta da bu kişilere yer veriliyordu fakat Darwin’den alıntı yapıp ya da Darwin’in bir eserini/çalışmasını örnek gösterip bunu kaynak olarak belirtmemek bana çok absürt geldi. Kitaba dair hoşuma giden tek şey 4. Ve 5. Bölüm sonlarındaki notlar kısmına eklenen makalelerin özetlerinin de bulunması oldu. Stefano Mancuso beni ilk defa bu kadar zorladı ve kitabın gerçekten baştan savma olduğunu düşünüyorum.
Bitki ZekasıStefano Mancuso · Yeni İnsan Yayınevi · 2017319 okunma
Bitkiler için önerebileceğin başka kitaplar var mı? Şahsen ben bitki zekasını çok sevmiştim ve oldukça dolu bulmuştum. Muhtemelen benim konu hakkında pek bir bilgiye sahip olmamamdan dolayı oldu ama Stefano'nun benim gibi bitkiler hakkında oldukça cahil insanlar için bitkiler konusunda ilgisini çekebilecek iyi bir kitap yazdığını düşünüyorum. Anladığım kadarıyla uzun zamandır bu konuda akademik araştırmalar yapan birisin bu nedenle türkçe makaleler, botanikle alakalı orta ve ileri düzey kitaplar önerirsen çok sevinirim.
İltifatınız için teşekkür ederim. Sayfanızda incelemesini yaptığınız bazı kitaplara bakıyorum ve benim de çok ilgimi çekiyorlar açıkçası. Bir okuyucu ve yorumcu olarak oldukça değerlisiniz gözümde