·101 syf.····Okunma: 14 Ağustos 2021 14:24 Acaba Kino ve ailesinin başına gelen üzücü olayların sebebi tam olarak ne, bunu çok düşündüm! Dev inciyi bulmaları mı, köleleştirilmiş olmaları mı, çocuklarının hasta olması ve bu nedenle kapitalist sömürgeci insanlara muhtaç olmaları mı? Ekonomik ve kültürel özgürlüğünüz kaybolduktan sonra bu nedenlerin hepsini cevap olarak verebiliriz sonucuna vardım.
Coğrafi keşiflerin sonucu olan sömürgecilik faaliyetlerinde başrolü İspanya Krallığı alır. Kino'nun memleketi Meksika'yı da talan eden, insanlarını köleleştiren İspanyollar, yüzlerce yıl bu insanların zenginliklerini çalar, onları eğitimsiz ve fakir bırakır. Sonradan gelen nesillerde atalarının İspanyollar karşısındaki teslimiyetini devam ettirir. Fakat Kino bu teslimiyete, bu öğretilmiş çaresizliğe karşı kendince bir karşı duruş sergiler ve başına bir dizi kötü olaylar gelir.
Bazen düşünüyorum da, Coğrafi Keşifler insanlığa acı ve mağduriyet dışında ne kattı. Ticaret gelişti, yeni rotalar keşfedildi, zenginlik arttı ama kim zengin oldu. Kendi halinde yaşayan insanların kaynaklarını kimler çaldı. Kimler insanları öldürdü, köleleştirdi. 500 yıldır süregelen bu arsızlık günümüzde hangi bahanelerle, hangi kılıflarla kimler tarafından uygulanıyor? Hepsini çok iyi biliyoruz!