2021 2. kitabı
Sevgili Esra Celik moderatörlüğünde harika bir grupla beklentimin çok çok üstünde bir kitap okudum. Yazar binlerce yıllık bir zeytin ağacının yaş halkalarının arasında gezinen su misali kelimelerle yılların, karakterlerin, mekanların arasında gezinmiş. Gezen belki aynı su ama kökteki suyla gövdedeki, gövdedekiyle daldaki aynı mı? Bu devinimin getirdiği değişim bölümlere de yansımış. Tıpkı kadim bir zeytin ağacı misali yüzlerce yıla, onlarca kişiye dağılan bir kurgu "Kornelyus'un Ezgisi". Öyle bir ağaç ki kökleri magma tabakasına dek inmiş, cehennemin kor alevinden beslenmiş, dalları arşa uzanıp tüm dünyayı ayaklarınızın altına sermiş, Sicilya'dan Hindistan'a dek eski dünyayı görüş alanınıza sokmuş. Kornelyus ve Grace, var olmanın, anda olmanın sohbetini yaparken teninizin altında kum tanelerinin varlığını, burnunuzda yanan ateşin kokusunu ve kulaklarınızda dalgaların sesini duyabileceğiniz güçlülükte betimlemeleri var yazarın. Bununla yetinmeyip cesur ve güçlü bir kurgu ile çıkmış okurun karşına. Cinsellik var elbette, fakat varoluşun sebebi, kadim dinlerde cennetten kovulma sebebi olan şehvetle yoğurulmuş, metinde olması gerektiği için yer verilmiş bir şekilde var. Kitaba dair ne söylesem eksik kalacak. İlmek ilmek, renk renk dokunmuş kitap. Dokunurken hata yapmaktan imtina edilmiş fakat cesur olmaktan kaçınılmamış, eleştiriye daima açık kapı bırakılmış. Üslubu yer yer Mezopotamya'da keşfedilen taş tabletleri andıran, kurgunun geçtiği zaman ve mekanla üslubu da şekillenmiş bir roman Kornelyus'un Ezgisi. Okuduğunuz hiçbir kitaba benzemiyor. Mitoloji, edebiyat, psikoloji, sanat tarihi... Yukarıda bahsettiğim zeytin ağacına onlarca farklı meyve aşılanmış gibi. Demem o ki; kitaplığınızda Nedret Kılıç'a, kulaklarınızda Kornelyus'un Ezgisi'ne yer açın.
Kornelyus'un EzgisiNedret Kılıç · Nemesis Kitap · 2020211 okunma