2021 13. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2021 23:03
Afrikalı Leo Amin Maalouf'un okuduğum ilk romanı aynı zamanda Maalouf'un da yazdığı ilk romanı bu yüzden Maalouf'u tanımak için iyi bir başlangıç yaptığımı düşünüyorum. Afrikalı Leo her ne kadar roman olarak geçse de bence sadece romana ait özellikle taşımıyor. Kitap, biyografinin seyahatnamelerin hatta bana göre sefaretnamelerin de özelliğini taşıyan tarihi bir roman. Kiitabı okurken başkarakterle zamansal ve mekansal bir yolculuğa çıkıyorsunuz adeta.Olaylar başkarakter Hasan ibn Muhammed ya da diğer adıyla Giovanni Leone'nin başından geçiyor. Granada'da başlayan yolculuğunuz Roma'da bitiyor türlü türlü maceralarla tabi. Tarihsel süreçler olan savaşlar, dini ve kültürel çatışmalar romanda çok güzel işlenmiş. Tarihseverler için güzel bir roman olduğunu düşünsem de kitap benlik değilmiş. Ben galiba edebi yönü ya da felsefi yönü baskın olan kitapları daha çok seviyorum bu romanda bunları pek bulamadım, kitap daha çok olay ağırlıklı olduğu için belki de . Bir de kadınlar kısmı vardı kitapta beni huzursuz eden . Kadınların erkeklere sunulan obje niteliği taşıması, erkeklere mahkum olmaları, erkekler için yaratılmış olmaları algısı ...Gerçi bunlar hâlâ var ne yazık ki asırlar geçmesine rağmen. Belki de beni rahatsız eden asıl nokta buydu; hem tarihe hem günümüze tanıklık etmiş olmak ve ne yazık ki pek de değişen bir şeyin olmadığını görmek .
Afrikalı LeoAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202418,4bin okunma