Eğitimin Bize Kazandırdıkları
2021 7. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2021 19:55
Uçsuz bucaksız bir dağ köyünde yaşayan Altınay’ın ve “Dünyayı değiştirmek istiyorsanız bir insanı eğitin” sözünü bize tekrar tekrar hatırlatan Düyşen Öğretmen’in hikayesi. Aytmatov bu uzun hikayeyi bize köyden çıkmış önemli bir ressam olan Kukureu’nun ağzından anlatır. Düyşen Öğretmen’in köydeki tüm evleri tek tek gezerek çocukların okula gitmesi gerektiğini köy insanlarına aşılaması ve derme çatma bir yerden okul inşa etmesi ile bize eğitimin önemini tekrar hatırlatan bir eserdir. Altınay’ın yengesinin Altınay’ı okuldan alıp zorla bir adama kuma vermesi olayları çok farklı boyutlara taşımıştır. Düyşen’in onu kurtararak bir nehir kenarına götürmesi ve Altınay’ın su ile tüm kirlerinden, lekelerinden arınma tasviri bize destanlarımızdaki su motifini hatırlatmaktadır. Tüm bu yaşananlar Altınay’ın ressama yazdığı mektuptan öğrenilir. Dili, üslubu, akıcılığı ve hikaye tasarımı ile mükemmel bir eser ortaya çıkarmıştır Aytmatov. Bu yönüyle de kesinlikle okunması gereken uzun hikayeler arasına girmektedir.
İlk ÖğretmenimCengiz Aytmatov · Nora Kitap · 201810,7bin okunma