2021 3. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2021 22:53
Şaraba ve Esrara dair, Baudelaire’in şarap ile esrarı mukayese ettiği bir deneme kitabı. Kitapta şarapla ve esrarla ve bunların etkileriyle ilgili bölümleri okuyorsunuz. Aslında düz bakıldığında sizi alıp götürebilecek bir kitap değil, zaten kısacık, minicik bir kitap ama betimlemeler, kullanılan söz sanatları sayesinde o kitap gittikçe küçülüp hemen akıveriyor gözlerden sonra bir anda bir deve dönüşüyor zihinde. Okurken Baudelaire’e hem acıdım, hem saygı duydum, hem üzüldüm.. Bana bir sürü karmaşık duygular hissettirdi, neler yaşamış, neler geçmiş ki başından dedirtti. Hayatı hem çok çılgın hem çok sefil yaşadığını söylercesine önce esrarın etkilerinden bahsedip sonra da esrarı yerden yere vurmuş Baudelaire, muhtemelen esrar kullandığı zamanlardan güzel dersler çıkarıp, kötülüğüne kanaat getirmiş ve sonra şarapla mukayeseye girişmiş. Esrarı yermekten kaçınmazken, şaraba da methiyeler düzmüş, benzetmeler kullanmış. Dediğim gibi zaten kitaptaki söz sanatları alıp kucaklıyor, bir roman, bir öykü okur gibi okuyorsunuz. Benim en sevdiğim bölüm, şarabın insanın boğazından geçerken hissettiklerini ve düşündüklerini anlattığı bölümdü; “Bitkisel bir ölümsüzlük aşı gibi ineceğim göğsünün derinliklerine. Zahmetle kazılmış toprağı bereketlendiren tane olacağım. Mahrem birleşmemizden yaratılacak şiir. ikimiz için bir tanrı yaratacağız; ve kuşlar, kelebekler. Bakire’nin oğulları, parfümler ve kanadı olan her şey gibi biz de sonsuzluğa uçacağız.” Kısacası, şarap için der Baudelaire, esrara bulaşmayın. Ve sarhoş olun, ne ile istiyorsanız onunla ama mutlaka sarhoş olun. Baudelaire’i biraz daha tanımak isteyenler için güzel bir eser. Sel Yayıncılık’a da bu hoş eseri dilimize çok güzel bir çeviri ve muazzam bir kalite ile kazandırdığı için teşekkür etmek istiyorum.
Şaraba ve Esrara DairCharles Baudelaire · Sel Yayıncılık · 2016640 okunma