2021 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2021 23:17
Homofobi nedir? Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobik şeklinde kullanılır. Cinsiyetçilik (seksizm) nedir? Cinsiyetçilik, bir cinsiyetin diğerinden üstün olduğunu savunan görüş ve ideolojidir. Cinsel ayrımcılık ise insanların diğer insanlar hakkındaki yargıları, kişisel değerlerden çok cinsiyete dayandığında ortaya çıkan ve kimi zaman nefret içeren çatışmalı durumdur. Bir kitabın incelemesine bu tanımları koyduğum için kendimi kötü hissediyorum ama yine de koyma ihtiyacı hissettim. Geleceğe Dönüş II filminde 2015 yılını uzay çağı olarak gösterip, uçan araçlar olacağından filan bahsedilmiş, ne tatlı. 2021 yılına geldik, ne bir uçan araba ne uçan bir insan ..(fiziksel anlamdan bahsetmiyorum) Neden uçamıyoruz? Avcılar ellerinde tüfekleriyle, uçanın kanadını kırmak için hazır bekliyorlar çünkü. Bu minicik öykü kitabında da bir avcının, kırdığı kanatlardan bahsediliyor. Sonra o avcının kırılan kanatlarından bahsediliyor. Avcıyı da avlayan bir avcı var çünkü ama ne yazık ki avcılar bunun farkına asla varmadan, sadece uçmaya çalışanlara odaklanıyorlar, arkalarında duran avcıları görmüyorlar ya da görmezden geliyorlar. Louis de genç bir yazar, tabii bunu kitabı okurken öğrendim. Daha evvel öğrenseydim, kitaba şans verir miydim? Hayır. İyi ki yaşını öğrenmemiş, iyi ki sırf kapağını sevdiğim bu öykü kitabını almış ve okumuşum. Bir insan incecik bir kitaba kaç hayat sığdırabilir ki? Louis bu kitaba milyon tane hayat sığdırmış, milyon tane! Homofobiden çekenler mi dersin, siyasetten bezenler mi dersin, anne/baba sevgisinden mahrum yetişenler, feci karmaşık, çalkantılı ailelerde büyümüş olanlar mı.. saymakla bitmez. Çarşıdan minicik alıp eve geldiğinizde devleştikçe devleşen ve eve barka sığmayan bir öykü kitabını, yaşı yılca küçük ama kalben çok büyümüş bir öykücü yazmış. İyi ki de yazmış.
Babamı Kim ÖldürdüÉdouard Louis · Can Yayınları · 20202,977 okunma