Umberto Arte ile Sanat I-II-III
2021 29. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2021 21:30
* Resim elle değil akılla yapılır. Michelangelo Her kitabı tek tek incelemek yerine üçünü de okuduktan sonra incelemeyi daha makul gördüm. İncelememe Jean-François Millet’nin çok sevdiğim sözüyle başlıyorum: ‘’Sanata gerçek gücünü veren şey, sıradan olanı en yüce duyguyla ele almaktır.’’ Yazarımız, ‘’Umberto Arte ile Sanat, Twitter’da floodlar halinde yazdığım sanat yazıları ve resim incelemelerinin devamı niteliğinde ortaya çıkan bir kitaptır.’’ diyerek başlıyor önsözünde. Yani bu kitap anlayacağınız gibi bir ders kitabı değil. Antik çağdan başlayarak 20. Yüzyıla geleceğinizi düşünmeyin, akımlar, dönemler, sanatçılar kronolojik olarak anlatılmıyor. Tanıdığımız sanatçıları belirli bir düzene koyarak karışık şekilde anlatmış, bence gayet de güzel olmuş. Akademik dil kullanmaktan ziyade sohbet havasında bir anlatım tercih etmiş ki bu da yoğun bilgiyle boğmaktansa bilgilerin kalıcı olması adına çok daha faydalı bir yol. Eğer sanat tarihine ilginiz varsa ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, bu 3 kitap başlangıç için size fazlasıyla yetecektir. Tablolara, heykellere ve fresklere bakmak, insan eliyle yapılmış bu muazzam parçaları izlemek hepimize sakinlik, rahatlık ve eşsiz bir huzur veriyor. Ancak bakmayla yetinmek yerine araştırıp ‘neden bu renk, neden bu perspektif, hangi dönem’ diye öğrenmek çok daha mutluluk verici olacaktır. Çünkü ‘’’Sanattan zevk almak istiyorsan eğer, sanat kültürüne sahip olman gerekir.’ diyor Marx.” (Birinci kitap, syf. 235.) İlk kitapta bizi Van Gogh, Da Vinci, Raffaello, Modigliani, Caravaggio, Klimt ve yakından tanıdığımız bir sürü sanatçı karşılıyor. Çok gördüğümüz ama kimin yaptığını bilmediğimiz tüm eserler var neredeyse. Arte’nin en başarılı bulduğum özelliği magazinden uzaklaşarak eserlerin hikâyelerini ve sanatçıların hikayelerini gerçekçi bir dille anlatması. Çünkü bildiğimiz gibi Van Gogh, Da Vinci gibi birçok sanatçının hayatı ve eserleri konusunda çok fazla yanlış bilgiler üretilmiş. Bu yüzden magazine bakmadan eserleri ve sanatçının yaşadığı dönemlerde yazılmış olan günlük, mektup gibi eserleri referans alarak anlatması fazlasıyla artı bir özellik. Kitabın bir oturuşta bitirilmesinden ziyade ara ara açılıp, hatta mümkünse her güne bir sanatçı ayrılarak okunmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü bilgiler karışıyor, sindire sindire hatta eğer sanata ilgiliyseniz kitap için bir defter oluşturursanız enfes olur, çok güzel bilgiler var ve araştırıp öğrenmek istediğiniz birçok bilgi de olacak :)) Bildiğimiz tabloları Arte muhteşem bir şekilde incelemiş, detaylara uzun uzun yer vermiş. Eserlerin öykülerini, sanatçıların çağdaşlarını ve etkilendikleri diğer sanatçıları da ekleyerek bilgilerin birbirlerine kolayca bağlanmasını ve kalıcı olmalarını sağlamış. Kitabın sonunda mitolojiye de yer vermiş. Sanatçı ve eserlerinin uzun uzun incelenmesinden sonra, son sayfalarda da sadece resim incelemelerinin olmasıyla kitap daha kapsamlı hale gelmiş. Sanata meraklı ve resim okumayı öğrenmek isteyen birinin kesinlikle başucu kitabı düşünüyorum. Da Vinci’nin mükemmeliyetçiliği, Caravaggio’nun serseriliği beni en çok etkileyen kısımlar oldu. Mitolojiden olayları vermesi de çok güzel olmuş bu sayede sanatçının kim olduğunu ya da resmin hangi dönemde yapıldığını bilemesek de olayı bildiğimiz için farklı ressamların aynı konuyu tema alarak yaptığı eserleri kolaylıkla yorumlayabiliyoruz. İkinci kitaba “Tamamıyla gerçeklere dayalı bir roman okur gibi sanatçıların hayatlarına dokunup, onlarla birlikte şehir şehir gezip sanatsal aktivitelerine birlikte tanıklık etmeyi, eserlerin oluşturma süreçleri, arka planlarındaki gerçekler, sanatçıların psikolojileri, tarihi ve mitolojik hikâyeler ile ilişkilerini hep birlikte görmeyi arzu ettim.” diyerek başlıyor. İkinci kitabın ilkine göre daha kapsamlı olduğunu düşünüyorum çünkü ilk kitapta çok fazla sanatçı ve çok fazla eser vardı bu yüzden çok detaya girilmeden geçilmiş, ikinci kitapta 6 sanatçı var ve neredeyse sanatçının hayatı ve her eseri detaylıca incelenmiş. Kitaba Vermeer ile başlayıp canım Velazquez ile devam ediyor. Ayrıca çok tanınmayan ama mükemmel eserler vermiş sanatçıları da eklemiş. Arte kimdir, sanat eğitimini nereden almıştır konusunda bir bilgi bulamadım ama bu iki kitapta ciddi bir birikim ve mükemmel bir anlatma yeteneği gördüm. Dediğim gibi, hepsini bir anda okumak yerine sindire sindire okuyun, hatta elinize bir çay, kahve alarak olursanız mükemmel bir kitap. Sohbet havasından olması sayesinde kitap ne ara bitti anlayamayacaksınız bile. Üçüncü kitap, ilk iki kitaba göre daha bilgilendirici ve daha kapsamlı bir kitap. İlk iki kitaptaki tanıtımlar yerine bu kitapta ressamların birbirleriyle ilişkileri, etkilendikleri dönemler, fırça darbeleri ve boyama teknikleri konusunda daha detaylı bilgiler verilmiş. Eserler konusunda az çok bilgisi olanlar bilir, sevilmiş bir eserin birkaç yüzyıl sonra başka bir sanatçı tarafından bambaşka bir versiyonu yapılabilir, Arte bu örnekleri çok güzel vermiş. İlk iki kitapta çok görmek istediğim, hatta olması gerektiğini düşündüğüm sanatçıları bulamayınca biraz hayal kırıklığına uğramıştım. Üçüncü kitapla öğrendim ki bu büyük sanatçıları bilerek sona saklamış :)) Kitap Ernst Gömbrich’in “Beğeni tartışılmaz ama geliştirilebilir.” sözüyle başlıyor. Umarım üçüncü kitaba gelir ve ilk iki kitap sayesinde ne kadar geliştiğinizi kendi gözlerinizle görebilirsiniz. İlk iki kitabı kendinizi vererek okursanız eğer bu kitapta Arte’nin açıklamalarını beklemeden kendi kendinize resmi yorumlamaya başlayacak, gördüğünüz eserlerin daha öncesinde kimler tarafından yapılmış olduğunu hemen fark edeceksiniz. Uzmanca bir yorum yapamıyor olsak da bu kitaplarla Arte’nin bize çok şey öğrettiğini düşünüyorum. Son kitap bence en başarılı kitabı, sanatçıların çocukluğu, aileleri, geçim şekilleri, sanata başlama dönemleri, eğitim aldıkları hocaları detaylıca irdelenmiş. Yıllar önce yaşamış insanları çocukluğundan beri tanıyor hale geliyorsunuz. Üç kitabın sonunda rahatlıkla söyleyebilirim ki, hoca-öğrenci ilişkisi olan sanatçıları, çok detaylı olmasa da hangi sanatçının hangi akımdan olduğunu, kimin kimden etkilenip kimin hangi fırçayı nasıl kullandığını öğrendim. Tabi ki her esere yer verememiş Arte, ki bunun için de her sanatçı için ayrı bir kitap yazması gerekir, ancak herhangi bir platformda rastladığınız bir resme bakarak fırça darbelerinden, renklerinden, işlenen olaydan eserin kimin olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. Kitap bana sanatçıların biyografileri konusunda birçok yanlış bilgim olduğunu öğretti, Arte magazinden uzak durarak sadece gerçekleri yazdığı için bu konuda ona bir teşekkür borçluyum. Fazlasıyla temiz ve başlangıç için fazlasıyla yeterli bir kaynak. Birçok kez de ifade ettiğim gibi, oturup tek seferde bitirmek yerine ara ara açıp okuyarak, her sanatçı için bir zaman dilimi belirleyerek, hatta mümkünse notlar alarak okursanız eğer bu kitaptan alabileceğiniz tüm verimi alırsınız. Kullandığı kaynakları da altta paylaşacağım, tabi mutlaka almanız gerektiğini düşündüklerimi en başa koyarak, eminim merak edip almak isteyenler olacaktır :)) Ve öğrendiğim en güzel şey, resim yazıdan çok daha fazla şey anlatır :)) Kaynaklar; • Sanatın Kısa Öyküsü, Susie Hodge. kitapyurdu.com/kitap/sanatin-k... • Düşünce Tarihi 1, Afşar Timuçin. kitapyurdu.com/kitap/dusunce-t... • Van Gogh: Yüz Yıl Sonra, Ferit Edgü. kitapyurdu.com/kitap/van-gogh-... • Theo’ya Mektuplar, Van Gogh. idefix.com/Kitap/Theoya-Me... (Remzi Yayınevi’nin çıkardığı kitaptan daha iyi, kesinlikle bu baskıyı okuyun.) • Sanat Kitabı, Yem Yayın. kitapyurdu.com/kitap/sanat-kit... • Sanat ve Estetik Kuramları, Nejat Bozkurt. kitapyurdu.com/kitap/sanat-ve-... • Modern Sanatın Öyküsü, Norbert Lynton. nadirkitap.com/modern-sanatin-... • Sanatın Gerekliliği, Ernst Fischer. kitapyurdu.com/kitap/sanatin-g... • Tanrıların Öyküsü, Derman Bayladı. kitapyurdu.com/kitap/tanrilari... • Picasso’nun Başarı ve Başarısızlığı, John Berger. kitapyurdu.com/kitap/picassonu... Umberto Arte ile Sanat , Umberto Arte ile Sanat 2 , Umberto Arte ile Sanat 3 ; Umberto Arte
Umberto Arte ile SanatUmberto Arte · Destek Yayınları · 20191,058 okunma
1 +1'leme