2021 26. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2021 01:00
Serinin ilk dört kitabını çok kısa bir sürede okuduğumdan olsa gerek beşinci kitapta artık aşırı zorlanmaya başladım. Şimdiye kadar yarısından fazlasını okumayı başardım ama inanın ittire ittire okuyorum. Bunda biraz da sürekli aynı evreni okumanın vermiş olduğu bıkkınlığında payı var sanırım. Beşinci kitaba fazla bağlanamadım ben çünkü karakter dağılımı gerçekten çorba gibi. Kitap size bağlanabileceğiniz bir karakter vermiyor. Gelişen olaylar da öyle ahım şahım müthiş şeyler değil. Ben beşinci kitabı gereksiz buldum biraz açıkçası. Zaten önsözünde yazdığına göre Dune Sapkınları Dune evreninde geçen yeni bir serinin ilk kitabıymış. Altıncı kitaptan sonra bir kitap daha yazacakmış aslında ama yazar hayatını kaybetmiş maalesef. Onun yerine oğlu bir başka yazarla bir yerine iki kitap daha yazıp evrende geçen bu ikinci seriyi tamamlamış. Az önce de söylediğim gibi ben bu kitabı gereksiz buldum. Bence dördüncü kitaba kadar okuduysanız orada bırakabilirsiniz seriyi. Zaten yazarın oğlunun yazdığı ikinci serinin son iki kitabı türkçeye çevrilmediği için bir anlamda seriyi asla bitirememiş olacaksınız. Ama dördüncü kitapla ilk seriyi bitirmiş oluyorsunuz. Bu arada seri boyunca Duncan'ı bir eşya gibi bıkmadan usanmadan her önüne gelenin kullanmasına gerçekten çok sinir oldum. Duncan'ın da haklı da olsa sürekli ne yapacağıma ben karar veririm havasında olmasına çok sinir oldum. İstisnasız her kitapta söylüyor bunu. Güncelleme: Kitabın ilk yarısını pek sevdiğimi söyleyemem, bence kötüydü. İkinci yarısında ise toparladı ve güzelleşti. Özellikle ikinci yarıdaki Teg'in bütün sahneleri çok zevkliydi gerçekten. SPOLİER: Yalnız Rakis'in nasıl yok edildiğini, içindeki bütün solucanların nasıl yok edildiğini belitmemesi kitabın eksi yönü olmuş bence. Ayrıca daha önce o kadar denenmesine rağmen başarılı olunmayan solucanların başka bir gezegende çoğalmasını sağlama çalışmalarının bu kitapta birden yetersiz bir açıklamayla başarılı olması bana pek inandırıcı gelmedi. Ayrıca Tleilax lıların sessizce yok edilmiş olması falan çok fazla geçiştirilen şeylerdi. Seride yazar bunu sürekli yapıyor aslında önemli olayları daima geçiştirerek ve sessizce belirtiyor. Bu serinin ve en çok bu kitabın önemli bir zayıf yönü bence.
Dune SapkınlarıFrank Herbert · İthaki Yayınları · 20212,797 okunma
1.018 Gösterim