2021 22. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2021 15:33
A tale of two cities... Dünyada ən çox satılan roman olması ilə bilinir, düşünülə bilər ki, bu qədər çox satılacaq qədər qeyri/adi nə ola bilər? Cavab isə sadədi, onu rahatlıqla "hər şeyin kitabı" adlandıra bilərik, çünkü kitab boyu sevgi, savaş, inqilab, din, dram, cəza, aclıq, qorxu, haqsızlıq və daha ağlımıza gələ biləcək bir çox mövzuyla üzləşirik. Obrazları bir-bir təhlil etməyəcəm və ümumi abu-havadan danışıb mənə ən çox təsir edən hissənin üstünə dayanmaq istəyərdim. XVIII əsr Fransasında xalq aristokratlardan olmazın zülmün görürdü, Mösyö markinin "kalıcı olan tek felsefe baskıdır" sözləri bunun əyani sübutudur...hətta ondan "kocam yoksulluktan öldü, pek çok insan yoksulluktan ölüyor ve daha pek çoğu bu yüzden ölecek" deyən yaşlı qadının sözlərinə əhəmiyyət verməyərək sözdə olan "dövlət"i özlərinə qul edərək xalqı ölümə tərk etmişdilər. Ta ki, inqilab başlayana qədər...inqilab mənzərəsində xalqın qana susamışlığı, insanları günahlı-günahsız gilyotinə məhkum etməsi XX əsr Alman faşist ideologiyasın xatırladırdı hardasa...Və bu inqilabın günahsız qurbanına çevrilən Mr. Darney və həyat yoldaşı Lucie! Əsas sevgi xətti bu iki obraz arasında getsə də, mən yenə fərqlilik edib Sydney Carton tərəfində olacam, həyatı boyunca həmişə insanlardan uzaq qaçmış, soyuq, heç kimi umursamaz tipdə dolaşsa da, içdən-içə möhtəşəm bir insan olan Sydney Carton... Özü də çətinliklə qəbul etsə də, Lucieni sevirdi... "Beni hayata nasıl döndürdüğünüzü, bir kül yığınından farksız olan beni aniden nasıl kor ateşe çevirdiğinizi anlatmak bir zayıflıktı belki, gerçekten zayıflık ama öyle bir ateş ki bu, içime işlemiş olsa da hiç bir şeyi kıpırdatmıyor, hiç bir şeyi aydınlatmıyor, için-için yanıyor sadece"...göründüyü kimi Lucieye olan sevgisi onu dəyişdirib bambaşqa bir insan etsə də, eyni
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Can Yayınları · 202376,4bin okunma
Mən də səni sevirəm