2021 21. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2021 22:52
Kitabın arka kapağında "küçükler için yazılmış bir öykü" tanımı var.Ama kesinlikle çocuk kitabı değil.Minâ Urgan'da sonsözde açıklama yaparken şu cümleleriyle benim gibi düşünenleri desteklemektedir:Sineklerin Tanrısı bir çocuk kitabı değildir.Hamlet'i sadece bir öç alma tragedyası ya da Moby Dick'i sadece bir balina avı öyküsü saymak ne denli yanlışsa, Sineklerin Tanrısını da çocuklar icin yazılmış bir serüven romanı saymak da o denli yanlıştır. Efendim ben bu kitabı araştırıp,çok beğenilen ve mutlaka okunmalı denen kitaplar listelerinde bir kaç defa denk gelince alişveriş listeme eklemiştim.Yaklaşık 1,5 senedir kitaplığımda duruyordu.Başlangıcta beklentim büyüktü.Ancak ilerledikçe anlatılanlar "Bu nasıl küçükler icin kitap yahu bu ne şiddet bu ne celal "dedim.Kitapta Jack adında bir kardeşimiz var.Aman aman düşman başına.Saz arkadaşı Roger ile birlikte resmen kana susamışlar.12-16yaşlarinda bir grup cocuk olarak ıssız bir adaya düşmüslerdir ve kurtulmak için yeni bir düzen kurmaya çalışırlar.Iyiliğin olduğu kadar kötülük de baskındır bu sefer.Çünkü bu çocuklar aslında alışılagelmiş masum/iyi niyetli çocuktan ziyade birer İNSANdırlar.Ve insanın ne kadar kötü olabileceğini gösterir sizlere.Ben okudum sevdim.Aman efendim kesin şöyle okuyun boyle tavsiye ederim diyemiyorum ama. :) (Bu arada ıs bankası kultur yayınlari sayfa 165 te yazılanlar çok vahşi değil mi?Cinayeti özendirircesine.Öldürmenin heyecanı filan.Düsündürdü beni o kısımlar.Pedagog uzmanlar daha iyi bilirler tabi ama bence çocuklar okuyacaksa dikkatli olunmalı bu tür konularda )
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,4bin okunma