·352 syf.····Okunma: 02 Ağustos 2021 20:27 Kitap, davranış değişikliğinin üç katmanını özetliyor; sonuçlarınızda, sürecinizde veya kimliğinizde olan değişimler.
Bay Clear, her seviyeyi ele alarak değişime yaklaştığımızı, ancak içeriden başlayıp dışarıya doğru çalışmamız gerektiğini öne sürüyor. Benliğimizin iç katmanından başlayarak, süreç boyunca alışkanlıkların içeriden dışarıya doğru nasıl olması gerektiğini ve sonuçlarını ele alıyor.
Bu kitabın en değerli (ve pratik) bölümlerinden biri, davranış değişikliğini dört yasa ile sunması. Yani, kötü bir alışkanlığı kırmak veya daha iyi alışkanlıklar oluşturmak istiyorsanız, bilmeniz gereken şeyleri çok iyi açıklamış.
Alışkanlıkların oluşması için süreç şu şekilde işliyor; işaret, istek, yanıt ve ödül. Alışkanlıkların Gücü kitabında da buna benzer bir yöntem kullanılıyor. Aslında amaç şu; zamanla, ödül için bir beklenti geliştirmeye başlıyorsunuz ve alışkanlıklarınızın şekillendiğini ve güçlendiğini hissediyorsunuz.
Hepsini bir süreçte bir araya getirdiğinizde, bir alışkanlık oluşturmak veya değiştirmek için dikkat etmeniz gereken aşamalar ise şöyle sıralanmış.
İyi alışkanlıklar için;
- Açık hale getirin (İşaret).
- Çekici hale getirin (istek).
- Kolaylaştırın (Tepki).
- Onu tatmin edici hale getirin (Ödül).
Kötü alışkanlar için ise;
- Görünmez yapın (İşaret).
- Onu çekici olmaktan çıkarın (İstek)
- Zorlaştırın (Yanıt)
- Keyfini çıkarın (Ödül)
Kitapta en sevdiğim bölümlerden biri de yeni bir alışkanlık oluşturmak için belirlediğimiz checkpoint'lerin hayal kırıklığına dönüşmesi ve bu durumların öz güveninizi paramparça etmesi. Misal 'Gelecek yıl benim yılım olacak, bu hafta diyete başlıyorum' gibi sözlerin hüsranla sonuçlanmaları gibi. Yeni alışkanlıklara başlamak için verilen tarihlerin, bahaneler üreterek gerçekleştirilememesinin sebeplerini ise Bilal'e anlatır gibi anlatmış. Zaten yazarın en iyi yaptığı şey özet geçmek.
Aynı zamanda kitabın vurguladığı önemli bir nokta ise alışkanlıkların zamanla kademeli olarak oluşturulduğu. Felsefesi de "Her gün bir sayfa bile yazsan, sen artık bir yazarsın”. Küçük kazançlar burada anahtar işlevi görüyor. Yeni bir alışkanlık oluşturmak için mükemmel olmanıza gerek yok, sadece tekrarlarınızı artırmanız yeterli diyor Bay Clear ve ekliyor;
“Bir alışkanlıkta ustalaşmak istiyorsanız , işin anahtarı mükemmellikle değil, tekrarla başlamaktır. Yeni bir alışkanlığın her özelliğinin haritasını çıkarmanıza gerek yok. Sadece pratik yapmanız gerekiyor."
Hem ilgi çekici, hem de kolay anlaşılabilir olduğundan kitap gayet ketifli ve çok hızlı okunuyor. Fakat unutulmamalıdır ki davranış değişikliği kolay değil ve zaman alıyor.
Çoğu insan sonuçları görmeye başlamadan vazgeçiyor ve bu genellikle zayıf stratejiden kaynaklanıyor. Bu kitapta verilen stratejilerin, uygulanması pratik ve etkisi kanıtlanmış olup(?), aradığınız dönüşümü desteklemek için mükemmel bir kaynak olacağını düşünüyorum.